Ζελένσκι: «Αιχμές» κατά της Δύσης για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να λήξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ζελένσκι

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να λήξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις συμβούλου του πως το Κίεβο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί ακόμη και με τους όρους της ουδετερότητας που έθεσε η Ρωσία, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις για να τελειώσει η εισβολή.

Εντύπωση προκαλούν και τα σχόλιά του για την Ευρώπη. Ο Ουκρανός πρόεδρος την κατηγόρησε ξανά πως άφησε μόνη την Ουκρανία και πως μπορεί ακόμη να σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή για επανάληψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τους είπε πως «είστε όλα όσα έχουμε», ενώ έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να διαμαρτυρηθούν στις κυβερνήσεις τους για περισσότερη αποφασιστικότητα.

Ουκρανία

«Αντίποινα» με κυρώσεις από τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσουν προβλήματα στη Μόσχα, αλλά αυτά θα επιλυθούν. Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει σκοπίμως μειώσει την εξάρτησή της από τις ξένες εισαγωγές για να προστατευθεί από την απειλή κυρώσεων. Σημείωσε εξάλλου, ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις σε αντίποινα στα δυτικά κράτη στη βάση της αμοιβαιότητας. Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο θα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τις κυρώσεις, και παρέπεμψε στον στρατό τις ερωτήσεις σχετικά με θανάτους Ουκρανών αμάχων.

Επίσης δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έλαβε υπόψη του την πρόθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει για πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα επαφών μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Η Μόσχα θα αναλύσει την πρόταση του Ζελένσκι, κατέληξε, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει αλλάξει αυτό που αναμένει η Μόσχα από το Κίεβο. Η Ρωσία αξιώνει από καιρό εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO ή δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατό και όπλα στο έδαφός της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ