Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός κάνει «επιχειρησιακή παύση» για να ανασυγκροτηθεί

Η Ρωσία ενδέχεται να χαλαρώνει προσωρινά την επίθεσή της στην Ουκρανία καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει εκ νέου τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία την Τετάρτη «για πρώτη φορά σε 133 ημέρες πολέμου», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι γίνεται «παύση», στο πλαίσιο «των μέτρων για την αναπλήρωση των μαχόμενων δυνατοτήτων» των ρωσικών στρατευμάτων. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι μετά τις μάχες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν σοβαρά εξαντλημένοι.

Τώρα, οι Ρώσοι στρατιώτες φέρεται ότι «τους έχει δοθεί η ευκαιρία να ξεκουραστούν, να λάβουν επιστολές και δέματα από το σπίτι τους». Όταν ο Πούτιν είπε ότι ήθελε ο ρωσικός στρατός να κάνει ένα διάλειμμα, μίλησε μόνο για τις μονάδες που συμμετείχαν στον αγώνα για το Λισιτσάνκ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τώρα ο ρωσικός στρατός κάνει παύση σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Yulia Latynina σημείωσε στο Twitter ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό λόγο για τον τερματισμό της επίθεσης, που στην πραγματικότητα προκαλείται από την έλλειψη πυρομαχικών.

«Αφού το HIMARS βομβάρδισε το Φιδονήσι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το εγκατέλειψε ως «χειρονομία καλής θέλησης». Και αφού οι HIMARS εξαφάνισαν την αποθήκη πυρομαχικών στην Πόπασνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα πρέπει να ξεκουραστούν. «Είναι μια συγκινητική ανησυχία όταν δεν μένει τίποτα για επίθεση», υποστηρίζει η Latynina.

Με πληροφορίες από: UAWire / Φωτογραφία αρχείου Reuters