Ουκρανία: «Ο στρατός κρατάει το Λισιτσάνσκ παρά την υποχώρηση στο Σεβεροντονέτσκ»

Οι ρωσικές δυνάμεις αποδυναμώνονται ολοένα και περισσότερο, έχοντας υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα της μάχης και έχοντας πετύχει μόνο τον έλεγχο στο Σεβεροντονέτσκ, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα βασικά στοιχεία έξι διαφορετικών στρατών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η τελευταία έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει: «Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να εδραιώνουν τις θέσεις τους σε υψηλότερα σημεία στην πόλη Λισιτσάνσκ, αφού υποχώρησαν από το Σεβεροντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διαταράσσουν τη ρωσική διοίκηση και τον έλεγχο με επιτυχημένα πλήγματα βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Στις 24-26 Ιουνίου, η Ρωσία εξαπέλυσε ασυνήθιστα έντονα κύματα επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτά τα όπλα πιθανότατα περιελάμβαναν το AS-4 KITCHEN της Σοβιετικής εποχής και πιο σύγχρονους πυραύλους AS-23a KODIAK, που εκτοξεύτηκαν τόσο από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας όσο και από τη Ρωσία.

Αυτά τα όπλα σχεδιάστηκαν για να κυριεύουν στόχους στρατηγικής σημασίας, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να τα ξοδεύει αφειδώς απλά και μόνο για τακτικό πλεονέκτημα. Παρομοίως, έφερε τα βασικά στοιχεία έξι διαφορετικών στρατών, αλλά πέτυχε μόνο τακτική επιτυχία στο Σεβεροντονέτσκ. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποδυναμώνονται όλο και περισσότερο. Επί του παρόντος «συμβιβάζονται» με ένα επίπεδο υποβαθμισμένης αποτελεσματικότητας στις μάχες, το οποίο είναι πιθανώς μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα».

Φωτογραφία Reuters