Ουκρανία: Οι φιλορώσοι υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την στρατηγική πόλη Λίμαν

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδουν πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο στη στρατηγική πόλη Λίμαν στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, επισημαίνει το Reuters.

Ανταποκριτής του δικτύου ITV που βρίσκεται στην πόλη, ανέφερε πως οι περισσότεροι άμαχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν με ασφάλεια και στη συνέχεια οι Ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν γέφυρα που οδηγεί σε φράγμα στα περίχωρα της Λίμαν.

Η Λίμαν ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τους Κοζάκους της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της διοικητικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε το 1708 από τον τσάρο της Ρωσίας Πέτρο Α’, η Λίμαν αναφέρθηκε ρητά ως μία από τις πόλεις που περιλαμβάνονταν στο Κυβερνείο του Αζόφ.

Η πόλη έλαβε το πρόθεμα Krasnyi (Κόκκινο) το 1925 μετά τη σοβιετική κατοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας και την επακόλουθη δημιουργία της ΕΣΣΔ.

Τον Ιούνιο του 2014, η πόλη ήταν το σκηνικό των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους φιλορώσους αυτονομιστές, αλλά στις 5 Ιουνίου η πόλη απελευθερώθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η Λίμαν θεωρείται σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος.

Η πόλη πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα και τους φιλορώσους υποστηρικτές τους από τις 30 Απριλίου.