Ουκρανία: «Πανηγυρικό όχι» στην πρόταση εκεχειρίας του Πούτιν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ κάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία να εγκαταλείψει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει παράνομα, λέγοντας πως μόνο τότε θα μπορεί να συμφωνηθεί μια «προσωρινή εκεχειρία».

«Πρώτον. Η Ουκρανία δεν επιτίθεται σε ξένο έδαφος και δεν σκοτώνει αμάχους. Όπως κάνει η Ρωσία. Η Ουκρανία καταστρέφει μόνο μέλη του στρατού κατοχής στο έδαφός της… Δεύτερον. Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη- μόνο τότε θα έχει μια ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κράτα την υποκρισία για τον εαυτό σου», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ποντολιάκ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να ανακοινώσει εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters