Ουκρανία: Πήρε τον έλεγχο του υδροηλεκτρικού σταθμού του Κιέβου – Διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν την Μελιτόπολη

Ουκρανοί στρατιώτες πήραν ξανά τον πλήρη έλεγχο του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Herman Halyshchenko, η Ουκρανία ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου μετά από μια σκληρή μάχη. Το προσωπικό του εργοστασίου εγκατέλειψε τα καταφύγια και επέστρεψε στη δουλειά.

Το Γραφείο του Προέδρου Ζελένσκι εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πώς οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν αποκτήσει κανένα επιχειρησιακό και τακτικό πλεονέκτημα τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό «δείχνει ότι η Ουκρανία κερδίζει» υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της πόλης Χερσώνα ανακοίνωσε ότι η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο. Μετά από επίθεση αεροσκάφους σε ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, οι εχθρικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη. Ο δήμαρχος είπε ότι τα λεωφορεία λειτουργούν κανονικά και η «κατάσταση με τα τρόφιμα έχει επιλυθεί».

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους. Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.

Στο μεταξύ, κανέναν θάνατο δεν προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε σε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ένας σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Αντόν Χερασένκο είπε επίσης πως η Ρωσία λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.

Στην Μελιτόπολη, σκληρές μάχες διεξάγονται στους δρόμους της πόλης. Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης, οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι οι εισβολείς έχουν καταλάβει μόνο ένα κτίριο στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου ύψωσαν και τη ρωσική σημαία, αλλά η μάχη συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters