Ουκρανία – Ρωσία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με «μικρές θετικές εξελίξεις» – Πότε θα γίνει ο τέταρτος γύρος

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 4 μ.μ ώρα Ελλάδας, επισκιάστηκαν για ακόμα μια φορά από πολλαπλούς βομβαρδισμούς, καθώς σειρήνες ήχησαν σε διάφορες πόλεις στην Ουκρανία. Η ουκρανική πλευρά είχε δηλώσει πριν την έναρξη των συνομιλιών πως «δεν περιμένει πολλά αποτελέσματα» από την συνάντηση. Ωστόσο και οι δύο πλευρές επικεντρώνονται στο ανθρωπιστικό επίπεδο, στο οποίο κατάφεραν να έρθουν σε κάποιες συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων, η Ρωσική Ομοσπονδία απαιτεί από την Ουκρανία:

1. Η Ρωσία να διορίσει Πρωθυπουργό τον Επικεφαλή της «Αντιπολιτευτικής Πλατφόρμας για τη Ζωή» Γιούρι Μπόικο.

2. Να αναγνωρίσει την ανεξαρτησίων των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία (LNR / DNR) και την Κριμαία.

3. Να αποκλειστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη αρνηθεί τα αιτήματα της Ρωσίας.

Πότε θα γίνει ο επόμενος γύρος;

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters