Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος έπεσε σε νοσοκομείο στο Κουπιάνσκ – Αναφορές για νεκρούς

Ο ρωσικός στρατός κατάφερε πυραυλικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην συνοικία Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ένας γιατρός αναισθησιολόγος και τραυματίσθηκε μια νοσηλεύτρια.

«Το κτίριο σχεδόν καταστράφηκε πλήρως από τον 1ο μέχρι τον 4ο όροφο. Στο χώρο του δυστυχήματος διασώστες και η αστυνομία. Το να πλήττεις νοσηλευτικά ιδρύματα δείχνει την υπερβολική σκληρότητα των Ρώσων», δήλωσε ο Σινεγκούμποφ.

Την 1η Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χαρκόβου δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή με ιδιωτικά αυτοκίνητα βρέθηκε βομβαρδισμένη στην περιοχή Κουπιάνσκ. Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Την προηγούμενη ημέρα, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή πολιτών στην έξοδο από την περιοχή Ζαπορίζια, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 118 πολίτες.

Το 83% των Ουκρανών επιθυμεί την ένταξη στο NATO

Το 83% των Ουκρανών επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο υπέβαλε αίτημα για ταχεία ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο ερευνών Rating Group, με έδρα το Κίεβο, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 2.000 πολιτών.

Σύμφωνα με το Rating Group, το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάχθηκε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ουκρανία και αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Μόλις το 4% δήλωσε ότι θα ψήφιζε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 55% τασσόταν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δείχνει τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Novaya Gazeta.Europe / Φωτογραφία αρχείου Reuters