Ουκρανία: Στη δημοσιότητα η εκτόξευση των Neptune που βύθισαν το Moskva [vid]

Ένα βίντεο από την εκτόξευση δύο πυραύλων cruise Neptune που φέρονται να είναι αυτοί που έπληξαν την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως γνωστοποίησε ο σύμβουλος του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γερασένκο, το βίντεο με τους Neptune δημοσιοποίησε πρώτος ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τιρτσίνοφ.

Όπως είναι γνωστό, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 13 Απριλίου 2022, καταγραφόταν μια από τις πιο εμβληματικές νίκες για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα μια από τις ταπεινωτικές ήττες για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Και αυτή δεν ήταν άλλη από την βύθιση του καταδρομικού πλοίου Moskva, της ναυαρχίδας του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή, πριν καν οι Ρώσοι παραδεχθούν τη βύθιση του Moskva, οι Ουκρανοί είχαν αναφέρει πως πέτυχαν το ρωσικό εμβληματικό πλοίο με πυραύλους Neptune.

Η βύθιση του Moskva ήταν μια άκρως συμβολική νίκη για τους Ουκρανούς, καθώς η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήταν εκείνη που μετείχε στην κατάληψη του νησιού Snake (Φιδονήσι), που έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο από την παροιμιώδη αντίδραση των Ουκρανών φυλάκων του.