Ουκρανία: Τέλος συναγερμού – Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ΖΝΡΡ) στην Ουκρανία, λειτουργεί και πάλι, αφού νωρίτερα σήμερα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η Ουκρανία ανέφερε στον ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Βιέννη.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η πόλη που φιλοξενεί τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, το Ενέρχονταρ, υπέστη σήμερα επίσης διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση.

«Οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Συνεπώς, οι ενέργειες των εισβολέων προκάλεσαν την πλήρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το δίκτυο του ηλεκτρικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε ο κρατικός όμιλος σε ανάρτηση στο Telegram.

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία, πυρκαγιές στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προκάλεσε δύο φορές την αποσύνδεση της τελευταίας γραμμής που συνδέει τις εγκαταστάσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Άλλες τρεις γραμμές είχαν καταστραφεί προηγουμένως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.

«Η επίσκεψη σχεδιάζεται. Μιλάμε για τις επόμενες ημέρες, οπωσδήποτε, όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Γκαλουσένκο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να δει η αποστολή του ΙΑΕA τι συμβαίνει στη μονάδα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters