Ουκρανία: Τρεις νεκροί από έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού στο Τσερνίχιφ – Τρεις εκπαιδευτικοί νεκροί από ρωσικά πυρά στο Μικολάγιεφ

Τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν και τρία παιδιά τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μια νάρκη κατά προσωπικού στην περιοχή του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενισόβα, η αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου στην Ουκρανία.

Οι άμαχοι επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο. Οι ενήλικοι σκοτώθηκαν επί τόπου ενώ τα παιδιά έχουν τραυματιστεί. Η Ντενισόβα υπενθύμισε ότι η χρήση των ναρκών κατά προσωπικού απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που ένας Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρεται επίσημα σε νεκρούς από τέτοιου είδους όπλα. Οι νάρκες κατά προσωπικού απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης της Οττάβα του 1997. Η τοποθέτησή τους αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης του 1949.

Πυρά εναντίον νηπιαγωγών στο Μικολάγιεφ  – Καταστροφή νοσοκομείου στο Χάρκοβο

Στις 8 Μαρτίου, στην περιοχή Μικολάγιεφ, Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν ένα μικρό λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους ορφανοτροφείου και νηπιαγωγούς. Τρεις εκπαιδευτικοί έχουν δολοφονηθεί, ενώ δύο ακόμα έχουν τραυματιστεί. Την ανακοίνωση έκανε η Χάνα Ζαμαζέιεβα, επικεφαλής του Συμβουλίου της Περιφέρειας του Μικολάγιεφ.

Επίσης, νέες φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή που υπέστη νοσοκομείο στην περιοχή του Χαρκόβου στην Ουκρανία, μετά από «σφυροκόπημα» των ρωσικών δυνάμεων. Ο αντιδήμαρχος της πόλης Izyum που βρισκόταν το νοσοκομείο, Volodymyr Matsokin, είπε ότι οι ασθενείς αναγκάστηκαν να βγουν μέσα από τα ερείπια. Ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα μάχονται για το Izyum, ένα στρατηγικό οχυρό στο δρόμο προς το Ντονμπάς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter