Πάει Τουρκία ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ Τζόν Κέρι

Περιοδεία στην Eυρώπη και στην Μέση Ανατολή θα κάνει τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου – ο νέος αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του νέου επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποσαφηνίστηκε και η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου, δεν περιλαμβάνει  το Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι ο κ. Κέρι θα ξεκινήσει από το Λονδίνο την πρώτη του περιοδεία σε χώρες του εξωτερικού και εν συνεχεία θα επισκεφθεί τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Όπως γράφει η τουρκική Στάρ (με τίτλο «στο πρόγραμμα η Τουρκία, όχι το Ισραήλ») ,κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Τζον Κέρι θα συζητήσει με τους αξιωματούχους θέματα όπως ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, η περιφερειακή σταθερότητα, οι στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας,η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων του Ιράκ  αλλά και η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε άλλα πεδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News  την Τουρκία θα την επισκεφθεί την  1η Μαρτίου. Μάλιστα η εφημερίδα Cumhuriyet κάνει και τον συσχετισμό ότι η επίσκεψη συμπίπτει με την  10η επέτειο της σοβαρής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να επιτρέψει την διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων για την δημιουργία μετώπου και στο βόρειο Ιράκ. Ο τύπος  επισημαίνει επίσης ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να πείσει τον αμερικανό ΥΠΕΞ να υποστηρίξει μια λύση για την Συρία «χωρίς τον Ασσαντ».

Από την πλευρά του, αναφέρει η Cumhuriyet ,  ο κ. Kerry θα εστιάσει στο θέμα της ενδυνάμωσης των ριζοσπαστικών ομάδων στην Συρία και θα ζητήσει από την Τουρκία την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάϊντα και η Αλ-Νουσρα. Τέλος η εφημερίδα τονίζει ότι θα είναι πολύ σημαντικά τα μηνύματα του κ. John Kerry για την διαδικασία συνομιλιών του τουρκικού κράτους με τον Οτζαλάν..

 Όπως έχει αναφέρει το On Alert έχει ενεργοποιηθεί το ελληνοαμερικανικό λόμπι για να περιληφθεί και η Ελλάδα στην περιοδεία, αλλά φαίνεται ότι το πρόγραμμα διαμορφώνεται διαφορετικά, αφού και το Ισραήλ δεν περιλαμβάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Το ελληνοαμερικανικό λόμπυ παλεύει να μην δοθούν φρεγάτες στη Τουρκία

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ένας «παίκτης» που πρέπει να μάθει τα όριά του. Τι γράφει αμερικανική έκθεση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Οι αμερικανικές «συμβουλές» για το Αιγαίο, και η θέση της Τουρκίας στη Μ.Ανατολή

Ο Φράγκος μιλά για την πολιτική, τη Τουρκία και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις