Παγκόσμιος συναγερμός: Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones εναντίον του Ισραήλ – Είμαστε έτοιμοι, λέει ο Νετανιάχου

Δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας.

Συγκεκριμένα drones με κατεύθυνση το Ισραήλ πέρασαν επάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης γνωστοποίησαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων φέρει την κωδική ονομασία «Αληθινή Υπόσχεση» και αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση δεν εξαπολύθηκε μόνο από το Ιράν, αλλά ταυτόχρονα και από τις εξτρεμιστικές ομάδες που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, όπως από την Χεζμπολάχ και τους Χούθι.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου απηύθυνε διάγγελμα στο Έθνος, κατά τη διάρκεια του οποίου δήλωσε ότι αυτή τη φορά το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν, με τα αμυντικά συστήματα να αναπτύσσονται και να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δήλωσε ακόμη πως το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο, είτε αυτό είναι άμυνα είτε επίθεση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ήδη έχουν καταρριφθεί ιρανικά drones πάνω από το έδαφος της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ θα διαρκέσει «πιθανόν» «πολλές ώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριεν Γουότσον επαναδιατυπώνοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς «τον λαό του Ισραήλ».

Τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV.

Όπως μεταδίδει το Nexta, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την βάση της Κύπρου για να συνδράμουν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones και πυραύλων, ενώ ανάλογη είδηση μετδίδει το Spectator Index, προσθέτοντας πως και αμερικανικά μαχητικά επιχειρούν πάνω από την Συρία και την Ιορδανία.

 

Γαλλικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ.

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Παράλληλα η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

Επιπλέον η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της εν εξελίξει επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

(Φωτο Αρχείο: Reuters)