PAK-DA: Γιατί το ρωσικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς θα επιτελεί πολλαπλούς ρόλους

Το υπό ανάπτυξη αεροσκάφος νέας γενιάς μεγάλης εμβέλειας που αναπτύσσεται από το σχεδιαστικό γραφείο Tupolev θα έχει διάφορους ρόλους. Θα επιχειρεί ως βομβαρδιστικό, κέντρο διοίκησης ή αεροσκάφος αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τα σημειώματα που συντάχθηκαν για μια συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη νομοθετική στήριξη του αμυντικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Τα αεροσκάφη πρώτης γραμμής επόμενης γενιάς (Sukhoi-57) δημιουργούνται για την εκτέλεση ενός ευρέος φάσματος καθηκόντων. Τα PAK-DA αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο ως αερομεταφερόμενα κέντρα διοίκησης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο και αεροσκάφη αναγνώρισης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, δήλωσε ότι η ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έρευνα και ανάπτυξη για ένα νέας γενιάς πολυλειτουργικό αεροσκάφος μεγάλης εμβέλειας το οποίο θα αντικαταστήσει το Tupolev-22M3, το Tupolev-95MS και τελικά το Tupolev-160.

Το PAK DA θα είναι έτοιμο να εισέλθει σε υπηρεσία μετά το τέλος του 2025-2030.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε νωρίτερα ότι ένα νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό θα μπορούσε να παρουσιαστεί το 2018. Το PAK-DA, είπε, μπορεί να κάνει την πρώτη του πτήση το 2025-2026 και να αρχίσει να παράγεται κανονικά το 2028 ή το 2029.

Πηγή: Tass