Πακιστάν: 15 νεκροί, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις επιδρομές της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον προπυργίων των Ταλιμπάν στη βορειοδυτική χώρα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μια περιφέρεια όπου ζουν φυλές και η οποία αποτελεί κέντρο του τζιχαντιστικού κινήματος στη μεθόριο αυτή με το γειτονικό Αφγανιστάν. Οι πακιστανοί Ταλιμπάν (φωτο) είχαν προτείνει εκεχειρία χθες στην κυβέρνηση προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε πληροφορίες που κάνουν λόγο για 15 αντάρτες, μεταξύ τους και ξένοι, που σκοτώθηκαν στις επιδρομές αυτές, στόχος των οποίων ήταν να πλήξουν τα κρησφύγετα των ανταρτών. Μια πολύ μεγάλη κρυψώνα των Ταλιμπάν με όπλα και πολεμοφόδια καταστράφηκε επίσης«, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Μιρ Αλι και στις γειτονικές της τοποθεσίες, στην επαρχία του Βορείου Ουαζιριστάν.

Χθες οι πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν προτείνει στην κυβέρνηση εκεχειρία, ζητώντας εγγυήσεις ότι ο στρατός δεν θα επιτεθεί εναντίον θέσεών τους.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί από τη Δευτέρα, όταν μια οργάνωση Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για το φόνο 23 στρατιωτών που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο του 2010.

Μετά την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στα τέλη Ιανουαρίου από τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πακιστανικές δυνάμεις σκότωσαν «60 Ταλιμπάν» κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP) που ιδρύθηκε το 2007.

Το ΤΤΡ ζητεί προκειμένου να κάνει ειρήνη, την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών του, την αποχώρηση του στρατού από τις περιοχές των φυλών όπου ζουν οι φυλές, οι οποίες αποτελούν προπύργια των Ταλιμπάν και της Αλ Κάντια στο βορειοδυτικό Πακιστάν, καθώς και την επιβολή στη χώρα του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη ριζοσπαστική εκδοχή που πρεσβεύει η οργάνωση.

Πολλά από τα αιτήματα αυτά απορρίπτονται εξαρχής από την κυβέρνηση και τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.