Πακιστάν: Ανακτήθηκε ο έλεγχος σε κέντρο που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν – Νεκροί και οι 33 τρομοκράτες

Πρώτη ενημέρωση 16.26

Δεύτερη ενημέρωση 17.25

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο κέντρου ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία, που είχε καταληφθεί την Κυριακή από ισλαμιστές μαχητές, δήλωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι όλοι οι όμηροι, κάποιοι με ελαφρά τραύματα, διασώθηκαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές όλο το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπανού, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, έπειτα από επιχείρηση που εξαπέλυσαν νωρίτερα για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσαν Πακιστανοί Ταλιμπάν. Αυτοί είχαν πάρει τα όπλα από τους ανακριτές τους και τους είχαν συλλάβει ομήρους την Κυριακή.

Έξι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας και μερικοί κρατούμενοι βρίσκονταν μέσα στο ανακριτικό κέντρο, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που επικαλείται το Reuters. Αυτές είχαν ζητήσει να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν άδεια από τις αρχές να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

«Η καλή είδηση είναι ότι διασώσαμε με επιτυχία όλους τους ομήρους από τους τρομοκράτες. Κάποιοι από αυτούς έχουν τραυματιστεί ελαφρά, αλλά είναι καλά», δήλωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας στο Reuters, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν επίσης.

«Η επιχείρηση ολοκληρώνεται και δεν υπάρχει πλέον αντίσταση… οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν μπει στο συγκρότημα», σημείωσε.

«Νεκροί είναι και οι 33 ισλαμιστές μαχητές»

Νεκροί είναι και οι 33 ισλαμιστές μαχητές που είχαν καταλάβει από την Κυριακή ένα κέντρο ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε αυτήν την επιχείρηση και άλλα 10-15 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει τον στρατιωτικό τομέα στον οποίο βρίσκεται το ανακριτικό κέντρο, όπου περίπου 20 Πακιστανοί Ταλιμπάν μαχητές, της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP) είχαν οχυρωθεί από την Κυριακή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο επαρχιακής κυβέρνησης, οι μαχητές αξίωναν ασφαλή διέλευση στο Αφγανιστάν.

«Όλες οι επιλογές απέτυχαν και οι τρομοκράτες αρνήθηκαν να απελευθερώσουν αθώους ανθρώπους, επομένως αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε βία», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από άλλον αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, η επίλεκτη μονάδα καταδρομέων του στρατού, η Ομάδα Ειδικών Υπηρεσιών, είχε κληθεί να διεξαγάγει την επιχείρηση.

Μέλος των Πακιστανών Ταλιμπάν δήλωσε ότι η ηγεσία της οργάνωσης είχε χάσει την επαφή με τους μαχητές της που βρίσκονταν μέσα στο συγκρότημα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters