Πακιστάν: Επτά εκτελέσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης Κέρι

Οι πακιστανικές αρχές εκτέλεσαν σήμερα δι΄απαγχονισμού επτά καταδικασμένους σε θάνατο για τρομοκρατικές ενέργειες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ στον τομέα της ασφάλειας.

Το Πακιστάν ήρε στα μέσα του Δεκεμβρίου το μορατόριο στην εκτέλεση της θανατικής ποινής, που βρισκόταν σε ισχύ από το 2008, μόνο για τις περιπτώσεις καταδίκης για τρομοκρατικές ενέργειες, μετά την επίθεση κατά του σχολείου στο Πεσαουάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι, εκ των οποίων 134 μαθητές.

Συνολικά, 16 θανατοποινίτες έχουν εκτελεσθεί έκτοτε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 8.000 θανατοποινίτες βρίσκονται σήμερα στις πακιστανικές φυλακές. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 500 καταδικασμένοι για τρομοκρατικές ενέργειες πρόκειται να εκτελεσθούν.
Η άρση του μορατόριου στο Πακιστάν καταδικάσθηκε από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρώτο εμπορικό εταίρο του Πακιστάν, που θεωρεί ότι «η θανατική ποινή δεν αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο κατά της τρομοκρατίας».
Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε επίσης την περασμένη εβδομάδα τη σύσταση στρατοδικείων για την εκδίκαση τρομοκρατικών εγκλημάτων, παρά την αντίθεση του ισλαμικών κομμάτων και προοδευτικών κύκλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πακιστάν στον τομέα της ασφάλειας για να συνδράμουν τις πακιστανικές αρχές στην εκστρατεία κατά των ταλιμπάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ισλαμαμπάντ.

Επειτα από τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, το Πακιστάν εξαπέλυσε τον Ιούνιο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ορμητηρίων των ταλιμπάν στις περιοχές των φυλών του βορειο-δυτικού τμήματος της χώρας. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχείρηση αυτή, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι στόχοι της επιχείρησης δεν έχουν εκπληρωθεί και ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με το Πακιστάν.

Ο Τζον Κέρι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πρόσφατη ένταση στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν και κάλεσε τις δύο γειτονικές χώρες να επιδιώξουν διπλωματική λύση στις συνοριακές τους διαφορές.