Το Πακιστάν διευκρίνισε σήμερα 10/9/2026 πως δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, υπό το πρίσμα της Συμφωνίας της Μέκκας, για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ισλαμαμπάντ ως απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Παρά την τοποθέτηση αυτή, η πακιστανική πλευρά συμπλήρωσε πως θα «ενεργήσει» όταν «έρθει η ώρα».
Δεσμεύσεις και αμυντική συμφωνία
Την απάντηση παρείχε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πώς το Ισλαμαμπάντ προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία Κοινής Άμυνας – γνωστής και ως «Συμφωνία της Μέκκας» – που υπεγράφη τον Αύγουστο με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Το εν λόγω σύμφωνο ορίζει πως οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση κατά ενός εκ των συμβαλλομένων μερών θα λογίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.
«Δεν συζητιέται κάτι τέτοιο τώρα (…). Όταν έρθει η ώρα, θα ενεργήσουμε βάσει της συμφωνίας», διαβεβαίωσε ο Σαζάντ Χάιντερ Χαν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για την ένταξη επιπλέον κρατών στη Συμφωνία της Μέκκας.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου παρατηρείται κλιμάκωση στις συγκρούσεις μεταξύ των Χούθι και του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, με την Υεμένη να εμφανίζεται να διολισθαίνει εκ νέου σε πολεμική κατάσταση εν μέσω περιφερειακής έντασης.
Υπενθυμίζεται πως το 2022, ο συνασπισμός που στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και οι Χούθι είχαν υπογράψει εκεχειρία, η οποία είχε οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εχθροπραξιών, ωστόσο η κατάπαυση του πυρός φαίνεται πλέον να μην τηρείται.
(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)




