Παλμύρα – Ραμάντι: Η Ουάσινγκτον επανεξετάζει την στρατηγική της

Οι Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν έδαφος πολύ κοντα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ραμάντι που ειχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος την Κυριακή, ενώ στη Συρία η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ισλαμιστές είχαν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους μετα την κατάληψη της Παλμύρας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η πτώση της Ραμάντι και της Παλμύρας, οι οποίες βρίσκονται στα δυο άκρα της περιοχής που ελεγχεται απο το Ισλαμικό Κράτος ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της οργάνωσης απο την στιγμή που ο υπο των ΗΠΑ συνασπισμός ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της.

Οι σχεδόν ταυτόχρονες νίκες εναντίον του Ιράκ και των συριακών στρατευμάτων έχουν αναγκάσει την Ουάσιγκτον να εξετάσει τη στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές αφήνοντας όμως  εξ ολοκλήρου τις χερσαίες μάχες στις τοπικές δυνάμεις των δυο χωρών.
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατηγόρησε τον στρατό του Ιράκ οτι “εγκατέλειψε την Ραμάντι, στην κατα πολύ μικρότερη εχθρική δύναμη».
«Οι ιρακινές δυνάμεις δεν “έδειξαν καμία βούληση να πολεμήσουν”, δήλωσε στο CNN και τόνισε οτι “ήταν πολύ περισσότεροι απο τα εχθρικά στρατεύματα, και όμως αποχώρησαν απο την περιοχή”

Η κυβέρνηση του Ιράκ, μαζί με τους Σιίτες πολιτοφύλακες και κάποιους σουνίτες μαχητές, ξεκίνησαν την αντεπίθεση το Σάββατο, μια εβδομάδα μετά την απώλεια της Ραμάντι. Ένα μέλος των αστυνομικών δυνάμεων αλλα κι ενας Σουνίτης μαχήτής δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters οτι ειχαν ανακαταλάβει την πόλη της Husaiba αλ-Sharqiya, περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) ανατολικά της Ραμάντι.
Ο Αμίρ αλ Φαντάγουι τόνισε οτι το ηθικό των μαχητών ηταν υψηλό μετα την παραλαβή ενισχύσεων και πυρομαχικών και υάρχουν πλέον μεγάλες πιθανότητες για την ανακατάληψη της Ραμάντι απο το Ισλαμικό Κράτος.

Μέρες μετα την ανακατάληψη της Ραμάντι, το Ισλαμικό Κράτος νικησε τις δυνάμεις του Άσαντ και κατέλαβε την αρχαία πόλη της Παλμύρας. Μια πόλη 50,000 κατοίκων.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, μετά την κατάληψη της αρχαίας συριακής πολης, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 400 άνθρωπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Πηγή – Reuters
Μετάφραση/Απόδοση – Onalert