Panavia Tornado: Η RAF αποχαιρετά το μπαρουτοκαπνισμένο μαχητικό – BINTEO

 Η RAF, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας, αυτές τις ημέρες αποχαιρετά το μπαρουτοκαπνισμένο μαχητικό αεροσκάφος Panavia Tornado, το οποίο μετά από 40 χρόνια δράσης έχει εμπλακεί σε όλους τους μεγάλους πολέμους της εποχής του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της RAF, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν υπερπτήσεις από μαχητικά Panavia Tornado πάνω από τις βάσεις της RAF σε όλη την Βρετανία.

Οι μαχητικά θα πετούν σε ύψος περίπου 500 ποδών με ταχύτητα 360 κόμβων (414 μίλια).

Ο Διοικητής της 9ης Μοίρας, Αντισμήναρχος James Heeps δήλωσε ότι θα είναι μια «θλιβερή περίσταση».

«Είναι ένα μεγάλο προνόμιο να συμμετέχουμε σε ένα εθνικό γεγονός που επιτρέπει στο κοινό να αποχαιρετήσει ένα λαμπρό αεροσκάφος που υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος των επιχειρήσεων μας για τόσα χρόνια.»

«Είναι επίσης μια θλιβερή περίσταση γιατί θα σημαίνει ότι από το τέλος του επόμενου μήνα το Τορνάδο δεν θα πετάξει ξανά ».

Το Tornado θα αποσυρθεί επισήμως από την υπηρεσία στα τέλη Μαρτίου και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ενδιάμεση περίοδο.

Η πρώτη χρήση του αεροσκάφους σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, όταν 60 μαχητικά Tornado GR1 αναπτύχθηκαν από βάσεις στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.

Δύο χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο GR4, το οποίο έχει πολεμήσει από τότε στον ουρανό του Κοσσυφοπεδίου, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας.

Θα αντικατασταθούν από τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και από τα νέα F-35.

Τις προηγούμενες ημέρες τα Panavia Tornado που βρίσκονταν εκτός Βρετανίας αποχώρησαν από τις βάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και επέστρεψαν στην Γηραιά Αλβιόνα.

Με ευκαιρία της «συνταξιοδότησης» των μαχητικών Tornado σας παραθέτουμε ορισμένα βίντεο που δείχνουν τις ικανότητες και την δράση των, πλέον, γηραιών μαχητικών.

Η αεροπορική βάση RAF Marham, η οποία πλέον φιλοξενεί τα F-35, αποχαιρετά τα Tornado
 

Tornado καταστρέφει άρματα μάχης στην Λιβύη
 

Επίδειξη ικανοτήτων στο Cosford Airshow 2017

Παρέλαση Tornado στο Mach Loop

Μια χαμηλή πτήση

Με πληροφορίες από iTV News