Παρακολουθήσεις : «Χαλαρώστε» λένε οι ΗΠΑ στην Ευρώπη

Οργισμένο το Βερολίνο, θυμωμένο το Παρίσι, σοκαρισμένη η Αθήνα και οι ΗΠΑ… ψύχραιμες. Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ευρωπαϊκών κρατών και θεσμών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προκαλούν τριγμούς στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. 
Η Άγνκελα Μέρκελ, μάλιστα ετοιμάζεται να σηκώσει το ακουστικό της και να καλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα για να ζητήσει εξηγήσεις. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απόρησε που… σκανδαλίστηκαν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ όταν έμαθαν ότι τους παρακολουθούσαν. «Δεν είναι ασυνήθιστες οι ενέργειες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Τζον Κέρι και αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ουάσινγκτον για τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες.

«Κάθε χώρα στον κόσμο που εμπλέκεται σε διεθνείς υποθέσεις εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει πολλές δραστηριότητες για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και και (συλλέγει) όλων των ειδών τις πληροφορίες που συμβάλλουν σε αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά έθνη. Αλλά πέρα από αυτό δεν πρόκειται να σχολιάσω περαιτέρω μέχρι να έχω όλα τα στοιχεία και να διαπιστώσω ακριβώς ποια είναι η κατάσταση», είπε ο Αμερικανός υπουργός.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε τηλεφωνικά με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, για το σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν βάλει κοριούς σε πρεσβείες, διπλωματικές αποστολές στον ΟΗΕ, ακόμη και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν κάλεσε τον Αμερικανός πρέσβη στην ΕΕ, Γουίλιαμ Κέναρντ, να δώσει εξηγήσεις στον Πιερ Βίμοντ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ.

Γερμανία: Ου παρακολουθείς τον φίλο σου!

Μπορεί ο Κέρι να μη βλέπει το λόγο να προκαλούνται αντιδράσεις, αλλά το Βερολίνο εμφανίζεται οργισμένο.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ευρωπαϊκών κρατών έγιναν αντικείμενο κατασκοπείας, τότε θα πούμε ξεκάθαρα ότι το να παρακολουθείς με κοριούς φίλους, είναι απαράδεκτο», είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αλλά ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να υπάρξει συμφωνία.
Εκτός από το τηλεφώνημα που θα κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος στον Αμερικανό πρόεδρο, ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Όσο για το Παρίσι; Η πρώτη (χλιαρή) αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολαντ, που ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι παρακολουθήσεις.

Γερμανός πολιτικός προτείνει… αντίποινα!

Μας παρακολουθείτε εσείς; Σας εκδικούμαστε εμείς! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο ηγέτης των Πρασίνων στη Γερμανία και πρότεινε να προσφέρει η Ευρώπη καταφύγιο στον –καταζητούμενο από τις ΗΠΑ- Έντουαρντ Σνόοουντεν, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ο Γιούργκεν Τριτίν, ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων και υποψήφιος για την καγκελαρία, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι εξοργιστικό ο 29χρονος Σνόουντεν να ζητεί πολιτικό άσυλο από «τυραννικές» χώρες.
«Είναι οδυνηρό για τους δημοκράτες κάποιος που έχει υπηρετήσει τη δημοκρατία και, κατά την άποψή μας, έχει αποκαλύψει μία μαζική παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων, να αναγκάζεται να αναζητήσει καταφύγιο σε τυραννικές χώρες που έχουν οι ίδιες προβλήματα με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Τρίτιν.

«Κάποιος σαν αυτόν θα έπρεπε να προστατεύεται. Αυτό ισχύει και για τον κ. Σνόουντεν. Θα πρέπει να του δοθεί ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη γιατί μας έχει προσφέρει αποκαλύπτοντας την μαζική επίθεση στους Ευρωπαίους πολίτες και εταιρείες. Η Γερμανία, ως χώρα της Ευρώπης, θα μπορούσε να το πράξει αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει σε ποιούς «τυράννους» αναφέρεται.