Παραλίγο μακελειό σε υπερταχεία! Αμερικανοί στρατιώτες αφόπλισαν ένοπλο

Τρομοκρατική επίθεση που θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων αποφεύχθηκε τη τελευταία στιγμή σε υπερταχεία που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι.

Αμερικανοί στρατιώτες ακινητοποίησαν έναν βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ.

Δύο από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας από σφαίρα, ο άλλος από μαχαίρι, ωστόσο η ζωή τους δεν κινδυνεύει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την “ηρωική” τους πράξη, η οποία απέτρεψε πιθανόν μια “πολύ χειρότερη τραγωδία”.

Ο πρώτος πυροβολισμός ακούστηκε μέσα στην υπερταχεία Thalys 9364, στο ύψος της Άνω Πικαρδίας, στη βόρεια Γαλλία.

Το τμήμα αντιτρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει την έρευνα “δεδομένου του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε, των όσων εκτυλίχθηκαν και του πλαισίου” του περιστατικού αυτού, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ μίλησε για “τρομοκρατική επίθεση”.

Ο ύποπτος, ο οποίος είχε επιβιβαστεί στις Βρυξέλλες και συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό Αράς , όπου η υπερταχεία Thalys διέκοψε το δρομολόγιό του και ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο κρατούμενος είναι 26 ετών, Μαροκινός ή μαροκινής καταγωγής, και στις υπηρεσίες πληροφοριών υπάρχει φάκελος για το πρόσωπο αυτό.

“Πηγές της ισπανικής αντιτρομοκρατικής μονάδας είπαν ότι αυτός ο νέος, που εμφανίζεται στα αρχεία ως ριζοσπάστης, “διέμενε” στην Ισπανία για ένα χρόνο, μέχρι το 2014, όταν αποφάσισε να μετακομίσει στη Γαλλία”, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais. “Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι ο δράστης της επίθεσης στη συνέχεια ταξίδεψε στη Συρία πριν επιστρέψει λίγο αργότερα στη Γαλλία”, προσθέτει.