Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν αστυνομικοί, στη βόρεια Βαγδάτη όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου, ανακοίνωσε η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Συνολικά 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, που έγινε σε σημείο ελέγχου στην περιοχή Καντμίγια, η οποία κατοικείται κυρίως από σιίτες.

Ο Κάσιμ Άτα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία για την επίθεση.

Την ίδια ώρα ο σιίτης πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της έκτης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, ο υποστράτηγος Νατζμ Αμπντάλα Σουντάνι, σκοτώθηκε σήμερα στο πεδίο της μάχης δυτικά της Βαγδάτης, από βομβαρδισμό, καθώς ο ιρακινός στρατός αγωνίζεται να κρατήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές που έχουν προσεγγίσει την Βαγδάτη μακριά από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο υποστράτηγος Νατζμ Αμπντάλα Σουντάνι ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υπεράσπιση μέρους της Βαγδάτης «πέθανε ως μάρτυρας στο πεδίο της μάχης καθώς πολεμούσε (…) τους τρομοκράτες», προστίθεται στην ανακοίνωση του σιίτη πρωθυπουργού.

Ο υποστράτηγος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο Ιμπραχίμ μπεν Άλι, τοποθεσία που βρίσκεται στην περιοχή Αμπού Γράιμπ, περίπου 29 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσιμ Άτα.

Ο στρατός προασπίζεται την περιοχή Ιμπραχίμ μπεν Άλι για μήνες λόγω της εγγύτητάς της με σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν με τους τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο όταν ο έλεγχος της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, περιήλθε στα χέρια των σουνιτών τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, πρώην ΙΚΙΛ).

Οι αρχές προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη αυτή, όπως και τομείς του Ραμάντι, το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικότερα.

Την ίδια ώρα σήμερα αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι ένα 12χρονο κορίτσι σκοτώθηκε χθες και 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι ιρακινές δυνάμεις στην πόλη Τουζ Χουρμάτου της βόρειας επαρχίας Σαλαχεντίν και απηύθυνε προειδοποίηση μετά το περιστατικό αυτό προς την ιρακινή κυβέρνηση.

Ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στόχο «μια ομάδα κατοικημένων κτιρίων στην καρδιά της πόλης» Τουζ Χουρμάτου, η οποία βρίσκεται 170 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, χθες το απόγευμα, σκοτώνοντας το κορίτσι αυτό και τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους, διευκρίνισε ο Τζάμπαρ Γιάουαρ, γενικός γραμματέας των κουρδικών δυνάμεων πεσμεργκά.

Οι ιρακινές δυνάμεις πολεμούν τους σουνίτες τζιχαντιστές στην περιοχή, των οποίων ηγούνται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η πόλη Τουζ Χουρμάτου είναι μία από τις διάφορες περιοχές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις των πεσμεργκά, για να αποτρέψουν μια κατάληψή τους από τους τζιχαντιστές.

«Αν η ιρακινή κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, οι δυνάμεις των πεσμεργκά δεν θα διστάσουν να προβούν σε αντίποινα κατά της επόμενης ιρακινής επίθεσης σε κουρδικές θέσεις», σημείωσε ο Τζάμπαρ Γιάουαρ.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια άμεση έρευνα για το περιστατικό και να τιμωρήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από την αδικαιολόγητη αυτή επίθεση», πρόσθεσε ο Γιάουαρ, σημειώνοντας ότι «είναι η δεύτερη φορά που οι ιρακινές αεροπορικές δυνάμεις βάζουν στόχο βάσεις των Κούρδων πεσμεργκά και αμάχους».

Τον περασμένο μήνα, ιρακινά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία της Ντιγιάλα, σκοτώνοντας 7 πεσμεργκά και τραυματίζοντας 27, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Όχι» Αλ Σίσι στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ

Πώς η συμφωνία Σάικς Πικό πυροδοτεί τη βία στο Ιράκ

Οι Κούρδοι στο Ιράκ

Η διάσπαση του Ιράκ