Παραμένουν οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διατηρήθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, λόγω της αποτυχίας της Πιόνγιανγκ να άρει τις ανησυχίες σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τη διατήρηση των κυρώσεων, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, εναντίον του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της αποτυχίας της Πιόνγιανγκ να διευθετήσει διάφορες χρηματοπιστωτικές υποθέσεις.

Η απόφαση του ΟΗΕ αντανακλά την αδυναμία της Βόρειας Κορέας να διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει με επιτυχία το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος» και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να βάλουν «λουκέτο» στα υποκαταστήματα των βορειοκορεατικών τραπεζών, τα οποία λειτουργούν στο έδαφός τους. Επιπλέον, επέστησε την προσοχή για πιθανές, ύποπτες συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματιών της Β. Κορέας και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το καθεστώς της Πιόνγιανγκ, τα τελευταία χρόνια, τελεί υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της διεθνούς κοινότητας, λόγω του πυρηνικού προγράμματος. Τα συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν για πρώτη φορά το 2006.

Από τις αρχές του έτους, ωστόσο, Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κοινή σύνοδο στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

Μάλιστα, οι δύο χώρες, μαζί με τη Νότια Κορέα, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Sputnik