Συρία:Aξιωματούχος εξεγερμένων «γλίτωσε απο ενέδρα» παραστρατιωτικών.

Ο επίσημος εκπρόσωπος των ανταρτών στη Συρία, ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σααντεντίν, σώθηκε από μια απόπειρα δολοφονίας του στην οποία προέβησαν δυνάμεις προσκείμενες στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ο συνταγματάρχης Σααντεντίν είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στο εσωτερικό της χώρας και διοικητής των ανταρτών στην περιοχή της Χομς, στο κεντρικό τμήμα της Συρίας. «Η αυτοκινητοπομπή του συνταγματάρχη Σααντεντίν έπεσε μετά τα μεσάνυχτα σε μια ενέδρα των Σαμπίχα (σ.σ. παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στο πλευρό του στρατού) στη Σαλμίγε, στην επαρχία Χάμα», επίσης στην κεντρική Συρία, είπε ο Φαχντ αλ Μάσρι, ένας εκπρόσωπος του ΕΣΣ.

«Ξέσπασε μια μεγάλη μάχη και (άνδρες των) Σαμπίχα σκοτώθηκαν. Ο συνταγματάρχης σώθηκε», πρόσθεσε ο Μάσρι.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ενέδρα έγινε κατά την επιστροφή του συνταγματάρχη Σααντεντίν στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αποτελεί το σημαντικότερο διακύβευμα των εξελισσόμενων συγκρούσεων, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον διοικητή των δυνάμεων εκεί, τον συνταγματάρχη Άμπντελ Τζαμπάρ αλ Οκάιντι.

Δεν είναι δυνατό να επαληθεύονται οι δηλώσεις των αντιμαχόμενων στη Συρία από ανεξάρτητες πηγές, λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει στα ξένα μέσα ενημέρωσης το καθεστώς όσο διαρκεί η σύγκρουση, πάνω από 18 μήνες.
Οι Σύροι εξεγερμένοι που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ ανακοίνωσαν το Σάββατο την μεταφορά της κεντρικής τους διοίκησης από την Τουρκία, όπου αυτή παρέμενε εγκατεστημένη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στο συριακό έδαφος.

Ο συνταγματάρχης Σααντεντίν δρούσε στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης, στα μέσα του Μαρτίου του 2011.
Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα μικρό κορίτσι σκοτώθηκε τα ξημερώματα σήμερα όταν συριακές τακτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στην εθνική οδό η οποία συνδέει την Δαμασκό με το Χαλέπι.

Την Δευτέρα τουλάχιστον 12 παιδιά σκοτώθηκαν στα επεισόδια βίας που συνεχίζουν να συνταράσσουν τη Συρία. Συνολικά σκοτώθηκαν, κατά τον απολογισμό της ίδιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, 116 άνθρωποι–69 πολίτες, 29 στρατιώτες και 18 αντάρτες.
Μάχες εκτυλίσσονταν και στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου τουλάχιστον ένας πολίτης σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό της πόλης Μάαρετ αλ Νούμαν, κατά την ίδια ΜΚΟ.
Εξάλλου και στην επαρχία Χομς η Κουσέιρ, πόλη-προπύργιο των ανταρτών, βομβαρδίζεται από το στρατό από την αυγή.