«Πάτησε» Ταϊπέι η Πελόζι: Η αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ [pics, vids]

Δεύτερη ενημέρωση: 18:49

Η Νάνσι Πελόζι δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και τις απειλές της Κίνας και τελικά αποφάσισε να επισκεφτεί την Ταϊβάν, κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για «scramble» κινεζικών μαχητικών. Η ίδια μάλιστα προχώρησε σε δηλώσεις, λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε, οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στο Twitter:

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».

Nωρίτερα, κινεζικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μαχητικά αεροσκάφη κατευθύνονται προς τα στενά της Ταϊβάν, χωρίς να ανακοινωθεί ούτε ο προορισμός τους, ούτε ο σκοπός τους. Ειδικότερα, «κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35» «διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν», που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, μετέδωσε πριν από λίγο η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN.

 

Δεκάδες πολίτες της Ταϊβάν, ορκισμένης εχθρού της Κίνας, είχαν περικυκλώσει το αεροδρόμιο για να δουν την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, το οποίο προσγειώθηκε πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν μμε.

Δείτε την στιγμή της άφιξης της Πελόζι:

Φωτογραφία Reuters