Πεντάγωνο: «Ανησυχητική» η συγκέντρωση κινεζικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί για τη συγκέντρωση δυνάμεων του κινεζικού στρατού κοντά στη  συνοριακή γραμμή με την Ινδία στα Ιμαλάια, ανέφεραν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Foreign Policy, η Κίνα ανέπτυξε στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη στην περιοχή τον περασμένο μήνα, ενώ όπως δήλωσε Ινδός αξιωματούχος στο περιοδικό, δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα προσφέρουν υποστήριξη με στρατιωτική δύναμη στο Νέο Δελχί.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδία, Έρικ Γκαρσέτι, δήλωσε πως σκοπεύει να στηρίξει την άμυνα της Ινδίας και να εξασφαλίσει την ασφάλεια στα σύνορα της ενάντια σε κάθε επιθετική δράση.  Πρόσθεσε επίσης ότι «μια πιθανή επίθεση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, των κοινών περιπολιών και στρατιωτικών ασκήσεων καθώς και με πωλήσεις των καλύτερων αμυντικών τεχνολογιών των ΗΠΑ προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της μεγάλης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Οι συγκρούσεις στο Κασμίρ μεταξύ Ινδίας – Πακιστάν και Κίνας 

Η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για τις περιοχές Τζαμού και Κασμίρ. Οι συγκρούσεις στη συνοριακή γραμμή είναι συχνό φαινόμενο, αλλά οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο του 2019, όταν η ινδική κυβέρνηση ακύρωσε το ειδικό αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ και το χώρισε σε δύο εδάφη υπό τον άμεσο έλεγχο της. Η Ινδία έκτοτε ελέγχει το νότιο τμήμα της περιοχής, ενώ το Πακιστάν και η Κίνα καταλαμβάνουν το βορειοδυτικό και βορειοανατολικό τμήμα της, αντίστοιχα.

Από τον πόλεμο του 1962 μεταξύ Ινδίας και Κίνας, οι δύο χώρες δεν έχουν μια ξεκάθαρη οριοθετημένη γραμμή στα Ιμαλάια, με αποτέλεσμα να ξεσπούν στην περιοχή συχνές συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων τους. Μετά από μια κλιμάκωση που οδήγησε σε αρκετές απώλειες κοντά στη λίμνη Πανγκόνγκ Τσο τον Μάιο του 2020, η Ινδία και η Κίνα ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, συνέβησαν άλλες δύο μεγάλες συγκρούσεις που είχαν απώλειες και για τις δύο πλευρές, τον Ιούνιο και Αύγουστο του 2020 αντίστοιχα . Οι χώρες έχουν ξεκινήσει και πάλι συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορά τους.

Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters