Πεντάγωνο: «Δύσκολες ώρες» για τη Ρωσία στο Ντονμπάς – «Τα στρατεύματα δεν ακούν πλέον σε εντολές»

Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι ορισμένα μέλη του ρωσικού στρατού αρνήθηκαν εντολές από τους ανωτέρους τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Οι νέες λεπτομέρειες που προέκυψαν από το Πεντάγωνο σήμερα, Δευτέρα, έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις ανεπιτυχείς προσπάθειές της να καταλάβει την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου Ρώσοι αυτονομιστές και Ουκρανοί εθνικιστές πολέμησαν για οκτώ χρόνια.

Το Πεντάγωνο έχει δει «αναφορές» ότι «οι αξιωματικοί της μέσης τάξης σε διάφορα επίπεδα, ακόμη και σε επίπεδο τάγματος», «είτε αρνήθηκαν να υπακούσουν εντελώς σε εντολές ή δεν υπακούν σε αυτές με την ίδια ευαισθησία που θα περίμενες ένας αξιωματικός να υπακούσει», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος έχει περιγράψει πολλές φορές από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ότι οι Ρώσοι «υπέφεραν» από ζητήματα ηθικού.

«Δεν θα το χαρακτήριζα επιτυχημένο, καθόλου», είπε ο αξιωματούχος όταν του ζητήθηκε να χαρακτηρίσει το καθεστώς του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς. «Πραγματικά δεν έχουν επιτύχει καμία σημαντική πρόοδο στις γραμμές των αξόνων που περίμεναν να επιτύχουν στο βόρειο Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται πολύ αποτελεσματικά. Έτσι, πάλι, επιστρέφω στη λέξη που χρησιμοποίησα την περασμένη εβδομάδα — σταδιακή και κάπως αδύναμη».

Επίσης σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα. Δεν περιέλαβε ανακοίνωση νίκης στην Ουκρανία ή δηλώσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις στρατευμάτων.

Πηγή: Washington Examiner / Φωτογραφία αρχείου Reuters