OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν την Μέρκελ!

08/07/2015 - 12:54
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να κάνει τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα που χρειάζονται προς την Ελλάδα και θα ωφελήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενεές καλούν σήμερα την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σε ανοιχτή επιστολή τους πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομά Πικετί.
Τη δεκαετία του ’50 η Ευρώπη θεμελιώθηκε στηριζόμενη στην συγχώρεση των χρεών του παρελθόντος, κυρίως της Γερμανίας, επισημαίνουν στην ανοιχτή αυτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Nation».

«Σήμερα χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο αναπνοής για να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο φορτίο χρέους σε μια μακροχρόνια περίοδο», υπογραμμίζουν.
«Τώρα είναι η ώρα για μια ανθρώπινη επανεξέταση του τιμωρητικού και αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας των πρόσφατων ετών και για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πολύ στην Ελλάδα», επισημαίνουν.

«Το μήνυμά μας προς την Γερμανίδα καγκελάριο είναι σαφές: σας ζητούμε να αναλάβετε αυτόν τον ζωτικής σημασίας ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και για τον κόσμο», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας την Μέρκελ ότι η ιστορία θα την θυμάται «γι’ αυτά που θα πράξει αυτήν την εβδομάδα».

Η λιτότητα που επιβάλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλώς δεν λειτουργεί και ο ελληνικός λαός είπε ηχηρά «όχι άλλο», προσθέτουν στην επιστολή που δημοσιεύεται στο πλαίσιο μιας αίτησης της διεθνούς οργάνωσης Avaaz, με την οποία αξιώνεται να δοθεί τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και την έχουν υπογράψει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι.

Όπως ήξερε ο περισσότερος κόσμος ότι θα συμβεί, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης συνέτριψαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδείνωσαν πολύ περισσότερο την κρίση εξωτερικού χρέους, σημειώνουν, με τεράστιο αντίκτυπο σε ανθρωπιστικό επίπεδο – το 40% των παιδιών ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα και η ανεργία των νέων βρίσκεται κοντά στο 50%.

«Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στην δημιουργία του προβλήματος χρέους», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για λιτότητα. «Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απελευθέρωσαν την αγορά και αύξησαν τους φόρους», αναφέρουν.

Όμως τα προγράμματα προσαρμογής εξυπηρέτησαν μόνο στο να φέρουν μια Μεγάλη Ύφεση. «Το φάρμακο που συνταγογράφησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια», επισημαίνουν.

Και «τώρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τονίζουν, «να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη», αλλά δυστυχώς «η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», παράπλευρη απώλεια θα είναι και η ευρωζώνη ως «φάρος ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας», ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες στον κόσμο.

«Όλοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να εξετάσουν μια διορθωτική πορεία, να αποφύγουν μια περαιτέρω καταστροφή και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καταλήγουν. Την επιστολή υπογράφουν οι οικονομολόγοι: Χάινερ Φλάσμπεκ, Τομά Πικετί, Τζέφρι Ντ. Ζακς, Ντάνι Ρόντρικ, Σάιμον Ρεν-Λιούις.

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015ΜΕΡΚΕΛ

Related Posts

Ισραήλ - Μπεν Γκβιρ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύει η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν, λέει ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

15/06/2026 - 10:22
Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η διεθνής ναυτική αποστολή έτοιμη να συνδράμει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

15/06/2026 - 09:49
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Τα 14 σημεία του προσχέδιου συμφωνίας Ιράν – ΗΠΑ: Τα επόμενα βήματα για την οριστικό «deal»

15/06/2026 - 09:20

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύει η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν, λέει ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

Μακρόν: Η διεθνής ναυτική αποστολή έτοιμη να συνδράμει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Τα 14 σημεία του προσχέδιου συμφωνίας Ιράν – ΗΠΑ: Τα επόμενα βήματα για την οριστικό «deal»

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Χάρκοβο – Φονική ουκρανική επίθεση στην πόλη Τούλα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου: Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έτοιμες να άρουν κυρώσεις κατά του Ιράν – Πέφτουν οι τιμές πετρελαίου

Ιράν: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ βάζει τέλος σε όλα τα μέτωπα του πολέμου – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Φονική ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας σε Κίεβο και Χάρκοβο

Top News

Γιώργος Λιάγκας: Κουμπάρος στον γάμο του επιχειρηματία Τάκη Τσακίρη με την Ξένια Σταμάτη στη Γλυφάδα

Η Τίνα Μεσσαροπούλου επέστρεψε στο Happy Day: «Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι όρθιος, μιλάει κανονικά και κάνει τα πάντα»

Κατερίνα Λάσπα: Σπίτι μου δεν πρόκειται να μπει αρσενικό, αν γίνει, θα πρέπει να το κερδίσει με άπειρη προσπάθεια

Η Ανθή Βούλγαρη αναρωτιέται αν η Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος - «Υπάρχει αυτή η φήμη και δεν έχει επιβεβαιωθεί»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert