Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Περιμένοντας τις προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ

Του Κώστα Αλατζά
Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι απόλυτη αναγκαιότητα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο.
Η τουρκική προκλητική συμπεριφορά δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου και θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της άτυπης σύγκλισης των υπουργών Εξωτερικών.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Μπορέλ τις προτάσεις για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου. «Είναι αναγκαιότητα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο υπουργός.

Με δεδομένο ότι στην ευρωπαϊκή κοινότητα καταγράφονται διαφορετικές απόψεις για το αν πρέπει – σε αυτή τη φάση – να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα αλλά και σε τι επίπεδο θα πρέπει να είναι αυτές, ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε σήμερα για την άποψη των εταίρων σχετικά με τις κυρώσεις και απάντησε δεικτικά «πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»