Περιοδεία Τίλερσον στη Λατινική Αμερική: Μεξικό ο πρώτος δύσκολος σταθμός

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ξεκίνησε μια περιοδεία διάρκειας μίας εβδομάδας στη Λατινική Αμερική, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Μεξικού, χώρα που έχει επικρίνει επανειλημμένα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.Ο Τίλερσον έφτασε χθες Πέμπτη στο Μεξικό και αναμένεται να συζητήσει σήμερα με τον Ενρίκε Πένια Νιέτο για το διμερές εμπόριο, την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) «καταστροφή» και επιμένει να κατασκευάσει έναν τοίχο στα σύνορα των ΗΠΑ και του Μεξικού προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται, κατά τη γνώμη του, για την εγκληματικότητα στη χώρα του.

Ο Πένια Νιέτο, τον οποίο οι Μεξικάνοι έχουν επικρίνει έντονα επειδή δέχθηκε τον Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς το κόμμα του εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις μόλις πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου.
Ο Μεξικανός πρόεδρος είναι επίσης αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας στη χώρα, που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και τις εσωτερικές πιέσεις να μην κάνει υποχωρήσεις στη NAFTA.

Ωστόσο ο Τίλερσον μοιάζει να είναι πιο αισιόδοξος από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας.«Είμαι Τεξανός, επιχειρηματίας στον τομέα της ενέργειας και επίσης παραγωγός. Γνωρίζω σε ποιο σημείο η NAFTA είναι σημαντική για την οικονομία μας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

«Όμως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 30 χρόνια, πριν από την ψηφιακή εποχή και προτού η Κίνα αναχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως, πρέπει να εκσυγχρονιστεί», πρόσθεσε.Πριν συναντηθεί με τον Τίλερσον χθες το βράδυ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι συνομίλησε με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ.

Στα τέλη του μήνα θα διεξαχθεί ο έκτος γύρος διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας αυτής, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό.Τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας πρόκειται επίσης να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης Τίλερσον στο Μεξικό.
Ο Αμερικανός υπουργός επέμεινε χθες στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν διασυνοριακά καθώς και τα καρτέλ των ναρκωτικών.

«Στην αναζήτησή τους για χρήματα και εξουσία, σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή», σχολίασε.Προτού μεταβεί στο Μεξικό ο Τίλερσον παρουσίασε στο Όστιν το όραμά του για μια «ελεύθερη και ευημερούσα» Λατινική Αμερική, ενώ προειδοποίησε για την αυξανόμενη και «ανησυχητική» παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή.«Η Λατινική Αμερική δεν έχει ανάγκη νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ