Πετάξτε μια αποστολή κατά του ΙΚ με το επίφοβο A-10! – ΒΙΝΤΕΟ

Το Α-10 είναι ένα από τα όπλα που τρέμουν οι τζιχαντιστές και όχι άδικα. Δείτε πως είναι μια τυπική αποστολή με το «Hog» στο πλαίσιο της Επιχείρησης Inherent Resolve και σκεφτείτε πως οι πιλότοι του το κάνουν σχεδόν κάθε μέρα.

του Αλέξανδρου Θεολόγου

Πολλές φορές οι αποστολές εκτελούνται νύχτα. Οι τζιχαντιστές μπορεί να μην βλέπουν στο σκοτάδι, όμως οι πιλότοι των Α-10 πετούν με διόπτρες νυχτερινής όρασης (NVG) κι αυτό τους δίνει το πάνω χέρι. Αυτό όμως που κάνει τα Α-10 τον τρόμο και τον φόβο των τζιχαντιστών είναι η επίφοβη ποικιλία όπλων που μπορούν να μεταφέρουν: «έξυπνα» πυρομαχικά, κατευθυνόμενες βόμβες laser, περιλήπτες υποπυρομαχικών, πυραύλους αέρος-εδάφους, ρουκέτες και πάνω απ’ όλα το θηριώδες επτάκαννο πυροβόλο GAU-8 με τα αντιαρματικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου των 30 χιλιοστών –ικανά να χαλάσουν την μέρα, ή την νύχτα, κάποιου… μόνιμα.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ Α-10 THUNDERBOLT ΕΔΩ

Όταν οι χειριστές αφήνουν την αίθουσα ενημέρωσης, οι υπόλογοι έχουν ήδη επιθεωρήσει τα αεροσκάφη και οι οπλουργοί τα έχουν φορτώσει για την επικείμενη έξοδο. «Το Α-10 είναι μια απαράμιλλη πλατφόρμα για αποστολές εγγύς υποστήριξης φιλίων δυνάμεων στο έδαφος» τονίζουν οι άνθρωποι που το πετούν. «Χάρη στην χαμηλή του ταχύτητα μπορεί να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση, παρέχοντας ισχύ πυρός ακριβείας» λένε, κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που το Α-10 είναι τόσο αγαπητό στους πιλότους του και κυρίως, στους στριμωγμένους πεζικάριους στο έδαφος.

Διαβάστε: Δειτε το Α10 Thunderbolt εν δράσει! ΒΙΝΤΕΟ

Όταν ένα «Hog» κάνει την εμφάνισή του, οι φίλιες δυνάμεις ζητωκραυγάζουν κι οι αντίπαλοι… ιδρώνουν. Ή το βάζουν στα πόδια –αν προλάβουν, όσοι προλάβουν. Όταν αρχίζει να «δουλεύει» πάνω από τον στόχο, το θέμα πλέον θεωρείται λήξαν. Επικίνδυνα ευέλικτο, αργό όσο χρειάζεται για να μην του ξεφεύγει τίποτα, εντυπωσιακά ανθεκτικό σε πλήγματα, το Α-10 είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των αποστολών CAS (Close Air Support) και το αποδεικνύει σε κάθε αποστολή.

Τις νύχτες ο στόχος κάτω δείχνει απόκοσμος μέσα από την πρασινωπή ανταύγεια των διοπτρών νυχτερινής όρασης που διαπερνούν το σκοτάδι της ερήμου. Όχι πως έχει σημασία –σε ελάχιστο χρόνο θα χτυπηθεί ανελέητα. Η εκπαίδευση τόσων ετών κάνει τον πιλότο να λειτουργεί σχεδόν αυτόματα καθώς εγκλωβίζει τις εχθρικές θέσεις και επιλέγει όπλα. Παρά την εκπαίδευσή του, κάθε αποστολή κάνει την αδρεναλίνη να κυλά –η αποστολή είναι πολεμική και τα όπλα είναι «live».

«Cleared hot» έρχεται η έγκριση από το Joint Terminal Attack Controller. Στο άκουσμά της, ο πιλότος βάζει το Α-10 σε βύθιση ξεκινώντας την προσβολή του στόχου. Το θανατηφόρο σώου αρχίζει… Μετά την πρώτη διέλευση, ύψος, στροφή, επιλογή όπλων και τσεκάροντας την θέση του στόχου ακόμη ένα πέρασμα, αυτόματα, ασυναίσθητα. «Το μόνο που σκέφτομαι (κατά την προσβολή) είναι «μην τα σκ…..ς» λέει αφοπλιστικά έμπειρος χειριστής με εκατοντάδες ώρες πολεμικών αποστολών.

Απαγκίστρωση, ύψος, στροφή, ακόμη ένα πέρασμα, με την ίδια θανάσιμη ακρίβεια… Η προσβολή τελειώνει όταν εξαντληθούν τα πυρομαχικά ή όταν… εξαντληθούν οι στόχοι! Έλεγχος καυσίμου στα γρήγορα και αν απαιτηθεί, τα αεροπλάνα θα συναντηθούν με το ιπτάμενο τάνκερ για ένα «ποτό για τον δρόμο». Προσγείωση στην βάση και απενημέρωση σχετικά με την αποστολή ολοκληρώνουν κι αυτή την βάρδια των Α-10. Αύριο, είναι μια άλλη μέρα –ή νύχτα.

Δείτε την «νέμεση» των τζιχαντιστών σε νυχτερινή αποστολή στο βίντεο που ακολουθεί.






ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ Α-10 THUNDERBOLT ΕΔΩ