Πέθανε ο «κομαντάντε» Ούγκο Τσάβεζ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ούγκο Τσάβεζ πέθανε σε ηλικία 58 ετών, μετά από τη διετή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαντούρο ανακοίνωσε το θάνατό του μέσω της κρατικής τηλεόρασης. 

Έμεινε περισσότερο από 14 χρόνια στην εξουσία, κατόρθωσε να κερδίσει ευρεία υποστήριξη, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχών στη Βενεζουέλα.

Ο Τσάβες επανειλημμένα απέδειξε ότι είχε τον τρόπο να “επιβιώνει”.

Ως στρατιωτικός έκανε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 1992, στη συνέχεια κι αφού του δόθηκε χάρη εξελέγη πρόεδρος το 1998. Γλίτωσε από ένα πραξικόπημα εναντίον του το 2002 και κέρδισε την επανεκλογή του δύο ακόμα φορές.

Ο πρόεδρος Τσάβες ενθουσίαζε τα πλήθη με τη βροντερή φωνή του και τον κόκκινο μπερέ από το στρατό.

Ο Τσάβες χρησιμοποίησε το τεράστιο πλούτο πετρελαίου της χώρας του για κοινωνικά προγράμματα όπως πδημόσια στέγαση, δωρεάν κλινικές υγείας και προγράμματα εκπαίδευσης.

Η φτώχεια μειώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τσάβες , αλλά οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι παρά τα κέρδη από το πετρέλαιο δεν κατάφερε να αναπτύξει την οικονομία της χώρας.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε και το ποσοστό ανθρωποκτονιών ήταν ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Ο Τσάβες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Κούβα τον Ιούνιο του 2011 για να αφαιρέσει όγκο αλλά ο καρκίνος επέστρεψε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, παρά την επέμβαση και τις θεραπείες.

Ο” El Comandante», όπως ήταν γνωστός, έμεινε σε επαφή με τον λαό της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του μέσω του Twitter και με τηλεφωνικές κλήσεις που μεταδίδονταν από την τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ούγκο Τσάβεζ ζει,αλλά δεν μπορεί να μιλήσει.Φωτογραφίες

Ο Τσάβεζ απειλεί τη Βρετανία για τα Φώκλαντς