Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στα social media.

Ο ίδιος ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1981 έως το 2011, όταν και «οδηγήθηκε» σε παραίτηση στη σκιά των επεισοδίων στην πλατεία Ταχρίρ και της «Αραβικής Άνοιξης».

Έναν χρόνο αργότερα (2012), ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη, με αφορμή τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία του Καΐρου.

Η άνοδος και η πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ

Μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, στις 6 Οκτωβρίου 1981, έγινε ο 4ος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, και πρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου (NDP).

Επανεξελέγη στις εκλογές του 1987, 1993, 1999 και 2005.

Τον Ιανουάριο του 2011 ξέσπασαν πολύνεκρες ταραχές με διαδηλώσεις πολιτών, με αίτημα την παραίτηση του Μουμπάρακ.
Την 1 Φεβρουαρίου 2011 ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την πρότασή του να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και απείλησαν με την εκδίωξή του. Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2011 τα μέλη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος , ανάμεσα στα οποία και ο γιος του, παραιτήθηκαν. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε πως και ο ίδιος ο Μουμπάρακ υπέβαλε την ίδια ημέρα την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Αργότερα όμως την ίδια μέρα απέσυρε την προηγούμενη ανακοίνωσή του.
Στις 10 Φεβρουαρίου σε διάγγελμά του ανακοίνωσε τη μεταβίβαση μέρους των προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και τη σύσταση επιτροπής που ανέλαβε να επεξεργαστεί τη μεταρρύθμιση του συντάγματος.
Στις 11 Φεβρουαρίου και ενώ οι διαδηλώσεις εναντίον του διογκώνονταν ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την παραίτησή του Μουμπάρακ από το προεδρικό αξίωμα και τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Βάσει του συντάγματος οι προεδρικές εξουσίες ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο ή στον πρόεδρο της βουλής.