«Πιάσαμε τον Άϊχμαν» – Πως ο Μπεν Γκουριόν άφησε άφωνους τους υπουργούς του – ΒΙΝΤΕΟ

Με αφορμή την 53η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος το Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ είχε αποδεσμεύσει  τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 23ης Μαίου 1960. Σ΄ αυτή τη συνεδρίαση ο τότε πρωθυπουργός Ντ.Μπεν-Γκουριόν ανακοίνωσε: “Πιάσαμε τον Άϊχμαν”! 12 μέρες πριν μια ομάδα της Μοσάντ είχε πιάσει τον Άιχμαν έξω από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, τον ανέκρινε σε ένα ασφαλές σπίτι, και τον έβγαλε από τη χώρα ναρκωμένο και ντυμένο με στολή πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας El Al.
Δύο χρόνια αργότερα, μετά από μια δίκη που καθήλωσε το Ισραήλ αλλά και όλο το κόσμο , ο Άιχμαν κρίθηκε ένοχος και απαγχονίστηκε.

Διαβάστε από τα πρακτικά πως ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός τη σύλληψη και πως αντέδρασαν οι υπουργοί:

“Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας εδώ και καιρό ψάχνουν για τον Αδόλφο Άιχμαν, και στο τέλος τον βρήκαν, αυτός είναι ήδη στο Ισραήλ και θα δικαστεί εδώ.

Θα ζητήσω από τον ομιλητή της Κνεσέτ την άδεια να κάνει μια ανακοίνωση κατά την έναρξη της συνόδου [αργότερα την ίδια ημέρα], και θα πω το εξής: Θα πρέπει να ενημερώσω την Κνεσέτ ότι πριν από λίγο καιρό οι υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν έναν από τους μεγαλύτερους ναζί εγκληματίες πολέμου τον Adolf Eichmann, ο οποίος ήταν υπεύθυνος μαζί με άλλους Ναζί για αυτό που ονομάζεται τελική λύση του εβραϊκού προβλήματος, που είναι η εξόντωση των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης. Ο Adolf Eichmann είναι ήδη υπό κράτηση στο Ισραήλ και θα δικαστεί σύντομα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη δικαιοσύνη για τους Ναζί και τους βοηθούς τους.

Αυτό είναι ένα από τα δύο εγκλήματα για τα οποία το Ισραήλ δεν έχει αρθεί η θανατική ποινή.

•Υπουργός Γιτζάκ Μπεν-Aharon (έκπληκτος): Πώς, με ποιο τρόπο, πού; Πώς μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό;

Ben-Gurion: Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε υπηρεσία ασφαλείας.

Δείτε στο βίντεο αποσπάσματα από τη δίκη του Άϊχμαν