PLAN: Ένα βήμα πριν τεθεί σε λειτουργία το νέο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού Κίνας – ΦΩΤΟ

Νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να δείχνουν τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της πόλης του Νταλιάν στη βόρεια Κίνα, να βάζουν τις τελευταίες “πινελιές” στο νέο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας.

Το Πεκίνο θέλει το νέο αυτό πολεμικό πλοίο, το Type-001A, το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει εγκαίρως για να “προλάβει” τους εορτασμούς της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2019.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών για το πλοίο και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των αρχικών θαλάσσιων δοκιμών του σκάφους, το αεροπλανοφόρο φαίνεται να είναι έτοιμο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Με αυτή την εξέλιξη το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα διαθέτει στο οπλοστάσιό του δύο αεροπλανοφόρα, κάτι που θα το φέρει σε “ισοβαθμία” στη δεύτερη θέση, μαζί με τον Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, πίσω προφανώς από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ που διαθέτει έντεκα εν ενεργεία αεροπλανοφόρα.

Το Type 001A δεν είναι ένα εκλεπτυσμένο σκάφος, απλά είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου, του Type-001 Liaoning, που βασίστηκε σε ένα παλιό ουκρανικό πλοίο εποχής Ψυχρού Πολέμου. του τύπου 001 Liaoning.

«Το αεροπλανοφόρο της Κίνας και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν επεκτείνουν την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής άμυνας πέρα ​​από το φάσμα των παράκτιων συστημάτων και θα βοηθήσουν στην προβολή ισχύος και επιχειρήσεων σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά σύμφωνα η μηνιαία έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας τον Ιανουάριο 2019 σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου.

Ωστόσο τα αεροπλανοφόρα της Κίνας δεν διαθέτουν τους καταπέλτες ατμού που έχουν τα αντίστοιχα αμερικανικά για την εκτόξευση των αεροσκαφών, αλλά αντιθέτως το κάνουν μέσω μιας ανυψωμένης ράμπας στην άκρη του καταστρώματος.

Η μέθοδος αυτή όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητα του μαχητικού αεροσκάφους J-15, αλλά επίσης δεν επιτρέπει στο αεροπλανοφόρο να φέρει και να επιχειρεί με άλλους τύπους αεροσκαφών.

Για παράδειγμα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τον στόλο μαχητικών του αεροπλανοφόρου, ωστόσο για να αντισταθμιστεί αυτή η “απώλεια” ισχύος, το κινεζικό ναυτικό απέκτησε τα ελικόπτερα Z-18J και Ka-31 που φέρουν εναέρια ραντάρ επιτήρησης.

Μένει λοιπόν να επαληθευτούν τα σενάρια και οι φήμες για την ημερομηνία λειτουργίας του νέου αεροπλανοφόρου Type-001A, που φαίνεται ότι πλησιάζει.

Πηγή: Defence News