Ποια F-35; Αυτό είναι το μαχητικό που θα «κατεβάσει» τα ρωσικά από τους ουρανούς (pics)

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι πιλότοι των Gripen δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα γερμανικά Typhoon. Με τα όπλα ηλεκτρονικού πολέμου όμως να έχουν ανατρέψει την εικόνα, όπως επισήμανε και ο Μπρονκ «μπορούσαν να εμφανιστούν στο φτερό του Typhoon χωρίς να γίνουν αντιληπτά εξαιτίας των παρεμβολών που προκαλούσαν»

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ειδικός στις αερομαχίες του Royal United Services Institute δήλωσε στο Business Insider πως όπως τα Α-10 Warthog είχαν κατασκευαστεί «για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο», ο «Γρύπας» είναι κατασκευασμένο με βάση τον ηλεκτρονικό πόλεμο. «Όλα τα μοντέρνα μαχητικά έχουν πλέον όπλα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά το Gripen E ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα».

Οι πιλότοι των Gripen φροντίζουν να μην αποκαλύπτουν όλα τα χαρτιά τους και να μην δείχνουν την πλήρη δύναμη που έχουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην παρεμβολή των επικοινωνιών. Μια φορά που το έδειξαν σε μια εικονική αερομαχία, άλλαξε τελείως η πορεία της μάχης.

Οι ΗΠΑ έχουν στραφεί αποκλειστικά σχεδόν στα stealth αεροσκάφη, τα οποία στοιχίζουν μια περιουσία και πρέπει να κατασκευαστούν στο σχήμα ενός αεροπλάνου, για να νικήσει τα τρομερά ρώσικα μαχητικά και τους πυραύλους εδάφους αέρος,

Αν η Ρωσία καταφέρει κάπως να σπάσει τον κώδικα για τον εντοπισμό των μαχητικών stealth, τότε τα ιστορικά αμερικανικά F-35 που αποτελούν το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της ιστορίας, θα αποτελέσουν παρελθόν.

Η Saab όμως πήρε μια διαφορετική και πιο φθηνή προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά μαχητικά και πυραύλους με το να επικεντρωθεί στην ηλεκτρονική επίθεση που τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των stealth επειδή μπορούν να αναπτύξουν το λογισμικό τους χωρίς να χρειάζεται ολόκληρη ανακατασκευή.

Παράλληλα η Saab σχεδιάζει να αναβαθμίζει το λογισμικό στα Gripen E κάθε δυο χρόνια και να του δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία ανάλογα με τις εξελίξεις της εποχής.

Όμως ο Μπρονκ σημειώνει ένα σημείο προσοχής με τον ηλεκτρονικό πόλεμο. «Το πρόβλημα με το να δομείς μια ολόκληρη στρατηγική επιβίωσης γύρω από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, είναι πως δεν σου εγγυάται πως πρόκειται να δουλέψει. Ακόμα και αν δουλέψει, θα είναι μια συνεχής μάχη με τον αντίπαλο αλλά και τον εαυτό σου όπου θα πρέπει να φτάσεις στα άκρα και να βλέπεις τα κύματα επιθέσεων και μεθόδους να αλλάζουν συνέχεια».

Παρόλα αυτά η Σουηδία βγαίνει κερδισμένη από τους Ρώσους που επικεντρώνονται στα αμερικανικά μαχητικά. Όπως υπογραμμίζει ο Μπρονκ «Η Σουηδία είναι πολύ μικρή στη πραγματικότητα για να μπορείς να βελτιώσεις τις ικανότητες σου απέναντι στον ηλεκτρονικό της πόλεμο».

Αν ξεσπούσε πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η Ρωσία πιθανότητα θα προσπαθούσε σκληρότερα να αποτρέψει τον αμερικανικό ηλεκτρονικό πόλεμο, παρά εναντίον της Σουηδίας και τα Gripen E που είναι μόλις μερικές ντουζίνες μαχητικά.

Η όλη ιδέα κατασκευής των Gripen E είναι να λειτουργούν σε Σουηδικό έδαφος και να εκμεταλλεύονται όλα τα είδη του ανισόπεδου εδάφους και να καμουφλάρονται σε φιλικά εδάφη με το μοναδικό σύστημα που έχουν και θεωρητικά μπορεί να τα προστατέψει από την πλειονότητα των ρωσικών πυραύλων εδάφους και αέρος αέρος.

Επιπλέον τα Gripen E μπορούν να κουβαλήσουν και να πυροδοτήσουν οποιοδήποτε πύραυλο αμερικάνικης και ευρωπαϊκής κατασκευής. Όπως επισημαίνει και ο Μπρονκ «Χρειάζεται πραγματικά ένα πολύ εξελιγμένο οπλικό σύστημα και εντοπισμού για να καταφέρεις να κάνεις ότι κάνουν τα Gripen E απέναντι στα Ρωσικά συστήματα».

Πηγή: ΒΙ