Ποιες θα είναι οι 8 χώρες που θα εξαιρεθούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

 Η Αμερικανική Κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των στενών συμμάχων της, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, καθώς και της Ινδίας, να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μετά την επαναφορά κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιρανικού πετρελαίου – όλοι τους χώρες της Ασίας – επιδιώκουν να απαλλαγούν από τις κυρώσεις για να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να αγοράζουν μέρος του πετρελαίου που χρειάζονται από το Ιράν.

Το Bloomberg ανέφερε ότι οι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είχαν λάβει εξαιρέσεις, μαζί με την Ινδία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες από το Ιράν.

Η λίστα όλων των χωρών που θα λάβουν εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις, αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα τη Δευτέρα, γραφει το Bloomberg.

Ένας Κινέζος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση ήταν σε εξέλιξη και ότι αναμένουν τα αποτελέσματα τις επόμενες δύο ημέρες.

Μια άλλη χώρα που επιδιώκει την παραίτηση από κυρώσεις είναι η Τουρκία, η οποία αναλαμβάνει σημαντικές ποσότητεςπετρελαίου μέσω αγωγού από το γειτονικό Ιράν.

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε ακούσει φήμες για εξαιρέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε λάβει γραπτή ειδοποίηση για απαλλαγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν θα μειωθούν στα 1,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, από 2,5 εκατομμύρια bpd που ήταν περίπου στα μέσα του 2018.

Βέβαια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι απαλλαγές που θα δώσει η Αμερικανική Κυβέρνηση θα έχουν ημερομηνία λήξης και θα επιτρέπουν την εισαγωγή ορισμένης ποσότητας πετρελαίου σε όσες χώρες εξαιρεθούν.

Πηγή YeniSafak