Ποιές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αποκτήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300

Αποφασισμένη να τραβήξει το θέμα των S-400 στα άκρα δείχνει η Άγκυρα.

Μάλιστα ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να αποκρούσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι δεν συμβιβάζεται η αγορά των ρωσικών πυράυλων με το project των αμερικανικών μαχητικών F-35, είναι πως κι άλλες ώρες του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήματα. Το επιχείρημα αυτό επιστράτευσε πρόσφατα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη «γραμμή» Τσαβούσογλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κάνει μία αναδρομή για το ποιές χώρες έχουν αγοράσει S-300.

Το σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1978, επί Σοβιετικής Ένωσης, έχει σχεδιαστεί για να αποκρούει εναέριες επιθέσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει πουλήσει το σύστημα S-300 σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία το 1999 και το 2004 για την αγορά συστημάτων αεράμυνας μεσαίου και χαμηλού υψομέτρου τους TOR-M1 και OSA AKM (SA-8B).

Αυτά τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας αποτελούν επί του παρόντος ένα ολοκληρωμένο τμήμα του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ελλάδας και έχουν επίσης αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Και τα δύο συστήματα πυραύλων διαθέτουν συστήματα ραντάρ, τα οποία είναι σε θέση να εντοπίζουν απειλές σε μεγάλη εμβέλεια και στη συνέχεια οι πύραυλοι του αντιαεροπορικού συστήματος προχωρούν σε κατάρριψη στόχοων και απειλών

Το Anadolu αναφέρει επίσης ότι και οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν παραγγείλει τους S-300 το 1994 προκειμένου να αναπτύξει στη συνέχεια τους Patriot, ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας.

Με πληροφορίες: Anadolu