Ποιο όπλο δεν δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ και γιατί

Για την πώληση στο Ισραήλ μιας  σειράς προηγμένων όπλων  άναψε <<πράσινο φως>> ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας  Τσακ Χάγκελ που επισκέφθηκε τις προάλλες το Τελ Αβίβ . Για ένα όμως όπλο ο κ Χάγκελ  είπε <<όχι>> και μάλιστα  μεγάλο παρόλο που, όπως τόνισε ο ισραηλινός ομόλογός του κ. Μοσέ Γιααλόν, «οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο στρατηγικός εταίρος για το Ισραήλ, άλλα και ο καλύτερος φίλος».
 

Πρόκειται για τις βόμβες  Massive Ordnance Penetrator (MOP) που μπορούν να διατρυπούν εγκαταστάσεις από ισχυρό μπετόν και να πλήττουν υπόγεια καταφύγια σε βάθος έως 60 μέτρα. Από το 2012 είναι πλήρως διαθέσιμο στην υπηρεσία της USAF για το οποίο το Πεντάγωνο έχει δαπανήσει 330 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει και να το παραδώσει ώστε να μπορούν να πληγούν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου σε  «κράτη παρίες», όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Σήμερα είναι το μεγαλύτερο πυρομαχικό στον κόσμο και ζυγίζει 30 χιλ. λίβρες (13.600 κιλά) – το προηγουμενο αντίστοιχο ζύγιζε 5.300 κιλά. Μετά την άφεσή της βόμβας MOP  από το αεροπλάνο σκοπεύει το στόχο με τη βοήθεια σήματος JPS και πλήττει τα υπόγεια και καλά θωρακισμένα καταφύγια.

Πρόκειται, λένε ειδικοί,  για το μοναδικό είδος όπλου, που μπορεί να καταστρέψει το ιρανικό συγκρότημα εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordow, που βρίσκεται βαθιά μέσα στα βουνά του Ιραν. Σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες που επικαλείται η »Φωνή της Ρωσίας», χωρίς αυτές τις βόμβες χάνει κάθε νόημα οποιαδήποτε επιχείρηση από αέρα κατά των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου  του Ιράν. Σε αντίθετη περίπτωση, για να σταματήσουν με στρατιωτικά μέσα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι σύμμαχοι θα αναγκάζονταν να εισβάλουν στρατεύματα στη χώρα.
Ένα μέρος των Ισραηλινών πολιτικών θεωρεί ότι η Τεχεράνη προχωρεί και βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση για τη δημιουργία ατομικής βόμβας.

Όπως υπολογίζει ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμώς Γιαντλίν, μέχρι τη λήψη απόφασης απομένουν 2 έως 6 μήνες. Με τέτοιες διαθέσεις η MOP (Penetrator) στα χέρια των Ισραηλινών θα αποτελέσει άλλη μια αφορμή για πόλεμο, λέει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Νικολάι Σουρκόφ

Υπάρχει και άλλη μια άποψη: ακόμη και με την πολυπόθητη βόμβα στα χέρια το Ισραήλ δεν θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει, γιατί δεν έχει τα κατάλληλα αεροσκάφη. Η βόμβα των 30 χιλ. λιβρών χωράει μόνο στο πεπαλαιωμένο αμερικανικό Β-52, το οποίο είναι μάλλον αδύνατο να αποσταλεί στο Ιράν, καθώς και το υπερσύγχρονο Β-2 με τεχνολογία stealth. Συνεπώς, θα αναγκαστεί παράλληλα να ζητήσει και αναδιάταξη των Β-2. Και αν το Ισραήλ κρίνει ότι η μέρα για την έναρξη της επιχείρησης έφτασε, και οι ΗΠΑ συμφωνήσουν μ΄αυτό, οι ΗΠΑ  θα παραχωρήσουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα…, 

Αυτή η κατάσταση δεν θα έρθει νωρίτερα από το φθινόπωρο, καταλήγει η Φωνή της Ρωσίας στην προσέγγισή της. Ως τότε στο Ιράν θα διεξαχθούν εκλογές και η χώρα θα έχει νέο Πρόεδρο. Και θα φανεί, αν η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια βήματα με σκοπό τη διευθέτηση του πυρηνικού της προβλήματος.