Ο «Πόλεμος» με τον Έμπολα! Στρατιωτικά Γυμνάσια ανά τον κόσμο – Φωτογραφίες & ΒΙΝΤΕΟ

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, της χειρότερης στην Ιστορία, θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. «Σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε την ασθένεια να αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να φθάσουμε στο μηδέν» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, διευκρίνισε.

Ο Έιλγουορντ τόνισε ότι θα ήταν πολύ «πρόωρο» να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει υπάρξει οποιαδήποτε επιτυχία λόγω της φαινομενικής επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται. Αντιθέτως, ανέφερε πως ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι προβλέψεις του ΠΟΥ οδηγούν στην εκτίμηση πως θα καταγράφονται από 5.000 ως 10.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα καταγράφονται τότε θα είναι 5.000 ως 10.000» την εβδομάδα, είπε. «Μπορεί να είναι περισσότερα, μπορεί να είναι λιγότερα αλλά θα είναι σε αυτά τα μεγέθη».

Ο ΠΟΥ εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα: υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

Διάφορες χώρες πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας. Οι Στρατοί των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά γυμνάσια, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters. Αυτό που προκύπτει από την σύγκριση των φωτογραφιών είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μεταξύ των χωρών αυτών, παρά το γεγονός ότι είναι συμμαχικές δυνάμεις. Όπως θα διαπιστώσετε, ο εξοπλισμός, οι διαδικασίες εκπαίδευσης και τα σενάρια των ασκήσεων διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα:

ΗΠΑ

Αμερικανοί Στρατιώτες του 101 Airborne Division (Air Assault), εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση των κινδύνων μόλυνσης από τον ιό Έμπολα, πριν από τη μετάβασή τους στη Δυτική Αφρική. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στη Βάση Campbell στο Κεντάκι των ΗΠΑ, στις 9 Οκτωβρίου.

Γερμανία

Μέλη του Γερμανικού στρατού, της Ομοσπονδιακής Άμυνας Μπούντεσβερ, προετοιμάζουν εθελοντές κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αμβούργο, στις 7 Οκτωβρίου 2014.

Ιταλία

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγαλύτερο συγκριτικά κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας Έμπολα, λόγω του τεράστιου κύματος μεταναστευτικής ροής από περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Οι συνθήκες της άσκησης θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην στρατιωτική βάση Pratica di Mare Air Base, πλησίον της Ρώμης, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Βρετανία

Ο Βρετανικός Στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις ετοιμότητας. Μέλη της 22 Field Hospital εκπαιδεύτηκαν σε συνθήκες αντιμετώπισης του ιού, κοντά στο York. Η Βρετανία αποφάσισε να συνδράμει με ιατρικό προσωπικό στην μάχη κατά του ιού στη Δυτική Αφρική, στέλνοντας 100 εξειδικευμένους επιστήμονες στην Σιέρα Λεόνε. Η οργάνωση της άσκησης εντυπωσιάζει. (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφιών: Reuters
Πηγή Βίντεο: The Telegraph