Τα επόμενα 40 χρόνια, οι πόλεμοι θα μειωθούν στο μισό. Πρόβλεψη

Τα επόμενα 40 χρόνια  θα μειωθεί κατά το ήμισυ  η πιθανότητα πολέμου σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των πολέμων θα υπάρξει στην περιοχή της  Μέσης Ανατολής.

 Αυτά τα ελπιδοφόρα ευρήματα προέκυψαν από πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα του Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Havard Hagre  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο.Σε αυτή ελήφθησαν υπόψιν ιστορικά θέματα, οικονομικά στοιχεία χωρών, στατιστικά στοιχεία, όπως η αύξηση του πληθυσμού και της παιδικής θνησιμότητας – όλα με ένα ειδικό πρόγραμμα προσομοίωσης. 

 Στοιχεία της έρευνας δημοσιεύει η Haber Türk η οποία  αναφέρει ότι με βάση την έρευνα το 1992  μια από κάθε 4 χώρες ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το 2009 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μια χώρα ανά 6 χώρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή το 2050 σε μια από  12 χώρες θα υπάρχει  εμπόλεμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ιδιαίτερα στη Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Μαυριτανία, Σενεγάλη και Ακτή Ελεφαντοστού  η εμπόλεμη κατάσταση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. 

Από την άλλη στην είδηση της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι στις χώρες όπως την Τουρκία, Αλγερία, Κολομβία και η Ταϊλάνδη ο κίνδυνος των πολέμων ή συγκρούσεων για τα επόμενα 40 χρόνια βρίσκεται σε ελάχιστο ποσοστό. 

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας  δεν φαίνονται καλά.για κάθε χώρα.Στα επόμενα 5 χρόνια η πιθανότητα πολέμου στις Φιλιππίνες, στην Ουγκάντα και στην   Βιρμανία είναι υψηλές. 

Το πιο πιθανό είναι να συμβεί μέχρι το 2050 εμπόλεμη κατάσταση  σε χώρες, όπως η Ινδία, το Σουδάν, την Αιθιοπία και η Τανζανία. Επιπλέον  υπάρχει ταχεία αύξηση της πιθανότητας σύγκρουσης στα επόμενα 40 χρόνια σε  Κίνα,  Τανζανία, Μοζαμβίκη και  Μαλάουι. 

Ο καθηγητής Hagre συνδέει τον πόλεμο  με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και επισημαίνει ότι  οι  οικονομικές αλλαγές ,η  εκπαίδευσης και το κόστος του πολεμου παιζουν ρόλο. Επίσης επισημαίνει ότι πλέον κοστίζει πολύ να κάνεις κάτι με την βία  και ότι οι ηγέτες έχουν λιγότερη κλίση  προς τη βία ως  στρατηγική.