Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναποφάσιστη η Τουρκία για το κλείσιμο του Βοσπόρου σε ρωσικά πλοία

Μετά την επικινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε μία ανάρτηση στο Twitter, στην οποία ανέφερε πως η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο ρωσικών πλοίων στα στενά του Βοσπόρου.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης το διέψευσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος στην Τουρκία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ζελένσκι, του είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Σχολιάζοντας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι «θεωρούμε απαράδεκτη τη απόφαη της Ρωσίας» και την κάλεσε να σταματήσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί στενά με όλες τις εποικοδομητικές δυνάμεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης προς συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η ουκρανική συνοριοφυλακή είπε σήμερα πως η Ρωσία έκλεισε το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας για τη ναυσιπλοΐα.

«Η παρουσία πλοίων σε αυτήν τη ζώνη θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική απειλή», αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση. Χθες Παρασκευή, η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έπληξε δύο εμπορικά πλοία κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, στο νότιο τμήμα της χώρας, μία ημέρα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters