OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάσκεψη δωρητών στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της χώρας

21/06/2023 - 12:30
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ανοικοδόμηση των υποδομών, αποναρκοθέτηση, ανάταξη της οικονομίας, χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών: ηγέτες και εκπρόσωποι περισσότερων από 60 χωρών αναμένονται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο σε μια διάσκεψη για να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία.

Στόχος της διάσκεψης είναι να κινητοποιήσει κράτη, εταιρείες και μεγάλους οικονομικούς θεσμούς.

Αν και οι άμεσες ανάγκες για την Ουκρανία εκτιμήθηκαν στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα κοστίσει 411 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οικονομικού θεσμού σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ουκρανική κυβέρνηση.

Το ποσό αυτό αναμένεται φυσικά να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, η χώρα του οποίου είναι μία από τις πιο ενεργές υποστηρίκτριες της Ουκρανίας, άνοιξε τις εργασίες της διάσκεψης.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετείχε μέσω βίντεο.

«Οικοδόμηση του μέλλοντος»

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ σκοπεύει να επαναλάβει τη δέσμευση της Δύσης να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο» και να βοηθήσει «στην οικοδόμηση του μέλλοντος που της αξίζει».

Τον Δεκέμβριο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία με το σχέδιο Μάρσαλ που κατήρτισαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλές χώρες και θεσμοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν πόρους, ενώ η διεθνής κοινότητα εξετάζει νομικά μέτρα προκειμένου να κινητοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ρωσικών πόρων και ενεργητικών που έχουν παγώσει στη Δύση για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα

Η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι η δεύτερη που οργανώνεται μετά την έναρξη του πολέμου. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Εκατοντάδες επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, η οποία επιθυμεί να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα.

Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει επισήμως η “Ukraine Business Compact”, μια πρωτοβουλία που καλεί επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να δεσμευθούν να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πλευρό μεγάλων, παγκόσμιων οικονομικών θεσμών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε πρόσφατα να προσφέρει 200 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανεβάζοντας σε 23 δισεκ. δολάρια τις δεσμεύσεις της από την αρχή του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Berd) έχει ήδη υποσχεθεί 3 δισεκ. ευρώ για το 2022 και το 2023, κυρίως για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Η Berd αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στη διάρκεια της διάσκεψης δύο ακόμη πρωτοβουλίες: μία για τη χρηματοδότηση αγροδιατροφικής εταιρείας και μία δεύτερη που θα γίνει σε συνεργασία με τράπεζα ώστε να διατεθούν πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Παράλληλα θα ανακοινώσει «τρία πρωτόκολλα συμφωνίας» για την ενέργεια, κυρίως με την κρατική εταιρεία Ukrenegro.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Tags: ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝΛΟΝΔΙΝΟΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

«Ξέσπασε» στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές η Ρωσία εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και Kinzhal

13/12/2025 - 13:21
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

«Ξέσπασε» στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές η Ρωσία εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και Kinzhal

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

«Το βαρύ αργό πετρέλαιο και όχι τα ναρκωτικά είναι ο στόχος του Τραμπ στη Βενεζουέλα» [vid]

Σαράτοφ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

Top News

Βασίλης Μπισμπίκης και Δέσποινα Βανδή: Το φιλί που αντάλλαξαν στην πρεμιέρα της και η αφιέρωση

Το Netflix φέρνει 22 σειρές που πρέπει να δεις: Δείτε το Εmily in Paris και χριστουγεννιάτικα αφιερώματα

Έλενα Παπαρίζου: Η πρώτη ανάρτηση μετά την περιπέτεια υγείας - «Θα επιστρέψω ακόμα πιο δυνατή»

Εορταστικό ωράριο 2025: Ανοιχτά καταστήματα αύριο Κυριακή - Πως θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert