Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Μικολάγιεφ

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε σήμερα από μια ρωσική πυραυλική επίθεση που προκάλεσε επίσης ζημιές σε κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου στην πόλη Μικολάγιεφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές, με ζημιές σε πολλά κτίρια κατοικιών και επιχειρήσεων με σύννεφα καπνού πάνω από την πόλη του λιμανιού, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ολεξάντρ Σένκεβιτς.

«Συνεχίζω να λέω ότι είναι ακόμα επικίνδυνη η κατάσταση στην πόλη. Πριν, ο κόσμος έβγαινε σωρηδόν, αλλά τώρα βγαίνει λιγότερο», είπε στην εθνική τηλεόραση.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ δήλωσε νωρίτερα ότι επτά πύραυλοι έπληξαν το Μικολάγιεφ. Η εταιρεία διαχείρισης σιτηρών Viterra είπε ότι ο τερματικός σταθμός της στο Everi στο Μικολάγιεφ είχε τυλιχθεί στις φλόγες αφού χτυπήθηκε σε μια επίθεση, αναφέροντας ωστόσο ότι κανείς δεν σκοτώθηκε εκεί.

Οι απώλειες αμάχων από την αρχή της εισβολής

Οι απώλειες αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, έως την 14η Ιουνίου ανήλθαν σε 9.983 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 4.452 νεκρών, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου.

«Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες έχει καθυστερήσει και πολλές αναφορές εκκρεμούν ακόμη για επιβεβαίωση».

Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τη Μαριούπολη, το Ιζιούμ και την Ποπάσνα, όπου υπάρχουν ισχυρισμοί για πολυάριθμες απώλειες αμάχων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία του ΟΗΕ, σκοτώθηκαν περίπου 1.712 άνδρες, περίπου 1.144 γυναίκες, 106 αγόρια και 107 κορίτσια, ενώ το φύλο των 67 παιδιών και 1.316 ενηλίκων δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Με πληροφορίες από: Interfax / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters