Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει αποσύρει εξοπλισμό από την Κριμαία υπό το φόβο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης»

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία παίρνει βασικό εξοπλισμό από την Κριμαία και τον επανατοποθετεί στη νότια Ουκρανία, ενώ παράλληλα οχυρώνει την κατεχόμενη χερσόνησο πριν από την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη.

«Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν αποσύρει εξοπλισμό από την κατεχόμενη Κριμαία για αναδιάταξη αλλού στη νότια Ουκρανία υπό το φόβο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης», δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν «απόσυρση σημαντικής ποσότητας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, τανκ και ρυμουλκούμενων συστημάτων πυροβολικού από μια αποθήκη στο Medvedivka (20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Dzhankoy κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M18) μεταξύ 17 Μαρτίου και 5 Απριλίου», αλλά δεν διευκρίνισε τον προορισμό τους.

Δορυφορικές εικόνες που κοινοποίησε η Maxar στην Washington Post υποδηλώνουν ότι η Ρωσία οχυρώνει την Κριμαία σκάβοντας χαρακώματα εδώ και εβδομάδες γύρω από τη μικρή πόλη Medvedivka και ενισχύοντάς την με ένα περίτεχνο σύστημα που εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν διόδους στην περιοχή για να βοηθήσουν τους στρατιώτες να αποκτήσουν καλύτερες γωνίες στην προσπάθειά τους να έχουν μεγαλύτερο εύρος βολής, ανέφερε η Washington Post.

Πρόσθεσε ότι άλλες οχυρώσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν χώματα που σκάβονται για βαθιές τάφρους για τη σύλληψη δεξαμενών και βαρέων οχημάτων. Οι εναέριες εικόνες δείχνουν δεκάδες παρόμοιες άμυνες που κατασκεύασε η Ρωσία στην περιοχή,

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Ian Matveev, είπε ότι η Ρωσία «προφανώς καταλαβαίνει» ότι θα πρέπει να προστατεύσει την Κριμαία στο εγγύς μέλλον.

Φωτογραφία αρχείου Reuters