Πόλεμος στην Ουκρανία: Μισθοφόροι της Wagner επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης στην Μπαχμούτ

Ορισμένοι μισθοφόροι της Wagner εγκατέλειψαν τη Λευκορωσία και επέστρεψαν στο μέτωπο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ίλια Γιέβλας.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι από περίπου 8.000 μαχητές της Wagner που στάθμευαν στη Λευκορωσία, κάποιοι αναχώρησαν για την Αφρική και περίπου 500 επιστρέφουν στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, κυρίως στην πόλη Μπαχμούτ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επαναδιαπραγματεύεται συμβόλαια με αυτούς τους μισθοφόρους για να υπηρετήσουν είτε ως μαχητές είτε ως εκπαιδευτές, διευκρίνισε ο Γιέβλας.

Ωστόσο, τόνισε ότι οιι Ρώσοι μισθοφόροι δεν αποτελούν «σημαντική απειλή» για τον ουκρανικό στρατό, ειδικότερα μετά τον θάνατο του αρχηγού τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε αεροπορικό δυστύχημα στις 23 Αυγούστου.

«Αυτά τα άτομα είναι πράγματι από τα πιο καλά εκπαιδευμένα μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, αλλά η παρουσία τους δεν θα αλλάξει τοην κατάσταση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Γιέβλας.

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση ήταν ένα κρίσιμο συστατικό στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Ήταν κυρίως υπεύθυνοι για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ τον Μάιο.

Μετά την εξέγερσή τους κατά της ρωσικής κυβέρνησης τον Ιούνιο, πολλοί από τους μαχητές της Wagner έφυγαν για τη Λευκορωσία για να παράσχουν εκπαιδευτική υποστήριξη στον λευκορωσικό στρατό.

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι ΗΠΑ δήλωσαν αργότερα ότι οι μισθοφόροι δεν συμμετείχαν πλέον στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν εμφανίστηκαν αναφορές στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πως κάποιοι Ρώσοι μισθοφόροι άρχισαν να φεύγουν από τη Λευκορωσία για τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters