Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ιρανοί πολίτες «πληρώνουν» την στρατιωτική συνεργασία Μόσχας – Τεχεράνης

Το Ιράν συνέστησε σήμερα στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία και κάλεσε τους Ιρανούς που βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν, μετέδωσαν ημιεπίσημα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράν ότι βοηθά τη Ρωσία στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) εναντίον της Ουκρανίας.

Η ταξιδιωτική οδηγία του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αναφέρεται στον ισχυρισμό των ΗΠΑ. Δίνει έναν τηλεφωνικό αριθμό για την ιρανική πρεσβεία στο Κίεβο όπου οι Ιρανοί μπορούν να καλούν για συμβουλή. «Λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους Ιρανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία. Επίσης, συνιστάται στους Ιρανούς που ζουν στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως Ιρανοί βρέθηκαν στην Κριμαία για να βοηθήσουν τους Ρώσους να στοχοποιήσουν την Ουκρανία με ιρανικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, και πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διαπραγματευθούν μια επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μπει στην άκρη προς το παρόν. Η Ρωσία απέσπασε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν τώρα πως η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να αποκτήσει προηgμένα συμβατικά όπλα από το Ιράν όπως πυραύλους εδάφους-εδάφους για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters