Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν το βόρειο μέτωπο – Οι Ουκρανοί σημειώνουν επιτυχία στα νότια

Τα στρατεύματα στην Ουκρανία προχώρησαν στο ανατολικό μέτωπο για να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, αλλά βρίσκονται «υπό πίεση» στο βόρειο μέτωπο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από επιθετικά αεροσκάφη Su-35 άρχισαν να επιτίθενται κατά μήκος της πρώτης γραμμής προς την κατεύθυνση της Μακίιφκα στην περιοχή του Λουγκάνσκ, δήλωσε εκπρόσωπος της ανατολικής ομάδας δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Η πιο δύσκολη περιοχή είναι ο τομέας Λίμαν-Κουπιάνσκ», είπε ο εκπρόσωπος, Ilia Yevlash, στην ουκρανική τηλεόραση, αναφερόμενος σε δύο πόλεις που ανακαταλήφθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθούν να υπόκεινται σε ρωσικές επιθέσεις.

«Η ένταση των επιθέσεων εκεί έχει αυξηθεί… Ο εχθρός επέλεξε ένα νέο σημείο – τη Μακίιφκα – και κατευθύνει όλες τις κύριες προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι μάχες αναζωπυρώνονται περιοδικά κοντά στο Λίμαν και το Κουπιάνσκ και η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει αναδιατάξει περισσότερους από 110.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κατάστημα την Πέμπτη στο χωριό Χρόζα, δυτικά του Κουπιάνσκ, σκοτώνοντας 55 ανθρώπους.

Επίσης στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να ανακτήσουν έδαφος κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο μετά από μήνες μάχης.

Στα νότια οι Ουκρανοί θέλουν «να χωρίσουν στα δύο» τα κατεχόμενα εδάφη

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στην έκθεσή του, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου «σημείωσαν επιτυχία» νότια της Αντρίιφκα – ένα χωριό νότια του Μπαχμούτ – που κατελήφθη από ουκρανικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα στην περιοχή του Ντόνετσκ. Η έκθεση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανακτήσουν χαμένες θέσεις σε μια περιοχή νοτιότερα.

Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας απέκρουσαν δύο ουκρανικές επιθέσεις δυτικά της πόλης Ντόνετσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Στο νότιο θέατρο, οι δυνάμεις του Κιέβου πιέζουν προς την Αζοφική Θάλασσα σε μια προσπάθεια να χωρίσουν στα δύο τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είπε ότι οι δυνάμεις του πιέζουν την προέλασή τους προς τα νότια στην περιοχή Ζαπορίζια και απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση κοντά στο χωριό Ρομπότινε.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει ότι η αντεπίθεση προχωρά πιο αργά από όσο θα ήθελε ο στρατός, αλλά απέρριψε τη δυτική κριτική για τη στρατηγική του Κιέβου.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters