Πόλεμος στην Ουκρανία: «Περίπου 30.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη της Μπαχμούτ»

Περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και προσωπικό της Wagner έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην ανατολική Ουκρανία στις σκληρές μάχες για την πόλη Μπαχμούτ, υποστηρίζει ο ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος της αποστολής της Βρετανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ίαν Σταμπς.

Ο Σταμπς δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις της Wagner έχουν υποστεί ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες μέσα και γύρω από τη Μπαχμούτ τις τελευταίες εβδομάδες και ότι πρέπει επειγόντως να αναπληρώσουν το προσωπικό τους. Αυτές οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους Ουκρανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι η μάχη της Μπαχμούτ έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες απώλειες στον ρωσικό στρατό, σε εξοπλισμό και προσωπικό. Ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΔ έχει δηλώσει πως η υπεράσπιση της πόλης θα συνεχιστεί, καθώς έχει στόχο να «εξαντλήσει» τις ρωσικές δυνάμεις της περιοχής, ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2023.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για τη στρατολόγηση σχεδόν 150.000 Ρώσων από την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου.

Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) είναι απίθανο να σταλούν στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα, καθώς ο Κρεμλίνο φοβάται μήπως αυξηθούν οι εγχώριες κοινωνικές εντάσεις όπως αυτές που ακολούθησαν την μερική επιστράτευση του Σεπτεμβρίου 2022.

«Ο Πούτιν είναι απίθανο να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του καθεστώτος του αναπτύσσοντας νεοσύλλεκτους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή», ανέφερε το ISW.

Φωτογραφία αρχείου Reuters